PostBrexit | Londra amenință iar cu suspendarea protocolului nord-irlandez

  • 05 Noiembrie 2021 16:59
PostBrexit | Londra amenință iar cu suspendarea protocolului nord-irlandez

Secretarul de stat britanic David Frost a avertizat vineri la Bruxelles că divergențe ''importante'' persistă între UE și Londra pentru a găsi o soluție privind Irlanda de Nord, agitând din nou amenințarea cu suspendarea aplicării protocolului din acordul privind Brexitul aplicabil acestei provincii britanice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Sperăm să facem unele progrese. Dar, sincer, divergențele între noi încă sunt importante'', a spus Frost înaintea unei noi întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Oficialul britanic a evocat din nou o posibilă suspendare unilaterală de către Londra a protocolului nord-irlandez din acordul de Brexit, așa cum permite un articol din acest acord în cazul unor ''mari dificultăți economice''.

Într-o declarație dată de un purtător de cuvânt al guvernului britanic după discuția lui Frost cu Sefcovic, acesta a spus, potrivit Reuters, că întrevederea a condus doar la ''progrese limitate'' și a apreciat că ''propunerile UE nu soluționează efectiv dificultățile fundamentale cu privire la modul în care operează protocolul'' (nord-irlandez), o nouă discuție între Frost și Sefcovic urmând să se desfășoare la Londra săptămâna viitoare.

O suspendare a aplicării acestui protocol ar crea o nouă criză între Londra și UE, cu riscul unei spirale a represaliilor comerciale. Conform unei surse europene, Bruxellesul ar putea astfel să suspende acordul comercial de liber schimb convenit cu Londra după ieșirea Regatului Unit din UE.

De când Regatul Unit a părăsit efectiv UE, pe 1 ianuarie, premierul Boris Johnson a amânat unilateral aplicarea unor dispoziții din protocolul privind Irlanda de Nord inclus în acordul de Brexit negociat cu UE, iar guvernul de la Londra cere revizuirea acestui protocol, pe care-l consideră nesustenabil, solicitare respinsă de Bruxelles.

Conform protocolului, pentru evitarea reapariției unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda membră a UE, care ar amenința acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică și pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât și în piața unică europeană, situație care în practică a perturbat comerțul dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord. Mai mult, potrivit Londrei apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, amenințând integritatea și suveranitatea acestei țări.

O altă dispută în prezent între UE și Londra privește licențele de pescuit acordate în baza acordului privind Brexitul, subiect care tensionează relațiile între Paris și Londra. Un colaborator apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron îi reproșează această situație și conaționalului său Michel Barnier, care a fost negociatorul șef al Comisiei Europene în dosarul Brexit.

''Cei care au negociat tratatul Brexit ne-au spus: Nu vă faceți griji, totul este bine! ... Dar acum vedem în text imprecizii de care profită Regatul Unit'', a declarat pentru postul Franceinfo vineri Christophe Castaner, liderul grupului parlamentar al partidului prezidențial francez ''La République en Marche'', consemnează Politico.eu.

Întrebat dacă îl acuză pe Michel Barnier pentru aceste ''imprecizii'', Castaner a răspuns: ''Dacă Regatul Unit găsește o portiță în text, aceasta înseamnă că el nu a fost negociat în modul cel mai bun''.

Barnier, care candidează la primarele partidului de dreapta ''Republicanii'' pentru scrutinul prezidențial de anul viitor, se bucură recent de o creștere în sondaje, devenind un potențial rival serios pentru Macron. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău