postBrexit: Franța se va opune oricărui acord UE-Londra care i-ar sacrifica pescarii

  • 08 Decembrie 2020 12:08
postBrexit: Franța se va opune oricărui acord UE-Londra care i-ar sacrifica pescarii

Negocierile între Regatul Unit și Uniunea Europeană cu privire la un acord comercial post-Brexit sunt complexe și Franța se va opune oricărui pact care îi ''sacrifică'' pescarii, a dat asigurări marți ministrul francez al afacerilor europene Clement Beaune, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

''În privința pescuitului, nu există niciun motiv pentru a ceda în fața presiunii britanicilor. Putem face unele eforturi, dar nu putem sacrifica pescuitul și pescarii'', a declarat Beaune pentru postul de radio RMC, reafirmând că Franța se va opune oricărui acord pe care va considera ''rău''.

După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relații comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziție la finalul lui decembrie 2020.

O sursă din guvernul britanic a afirmat luni că sunt ''toate șansele să nu se ajungă la un acord'' cu UE.

Întrebat dacă încă sunt șanse ca UE și Londra să încheie un acord, Beaune a răspuns: ''Nu vreau să mă mulțumesc cu un eșec (al discuțiilor). Cred că încă mai avem câteva zile de negocieri''.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenței unui asemenea acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău