PostBrexit | Fără acord între Londra și UE după o nouă rundă de negocieri privind Irlanda de Nord

  • 27 Noiembrie 2021 12:20
PostBrexit | Fără acord între Londra și UE după o nouă rundă de negocieri privind Irlanda de Nord

Negociatorii britanici și europeni nu au reușit vineri să ajungă la un acord asupra implementării protocolului nord-irlandez prevăzut în acordul de Brexit, a indicat Londra, anunțând o nouă rundă de discuții săptămâna viitoare, notează AFP, potrivit Agerpres.

Londra cere o renegociere în profunzime a protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului, care menține provincia britanică de facto în piața unică europeană. Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, iar discuțiile purtate în ultimele săptămâni rămân în impas.

David Frost, secretarul de stat pentru Brexit, a informat că el și vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic s-au întâlnit la Londra și au discutat despre "toate problemele la originea acestor dificultăți".

"Dorim în continuare o soluție negociată", a afirmat el într-un comunicat, avertizând, însă, că "decalajul dintre pozițiile noastre este încă important" și că suspendarea "protocolului" rămâne o opțiune.

"Discuțiile tehnice vor continua săptămâna viitoare", a adăugat David Frost, "ne vom întâlni din nou vinerea viitoare".

Protocolul nord-irlandez, în vigoare de la începutul anului, menține provincia britanică în uniunea vamală și piața unică europeană, pentru a împiedica revenirea la o frontieră fizică în insula Irlanda care ar putea fragiliza acordul de pace din 1998.

Noile măsuri au perturbat aprovizionarea în Irlanda de Nord și au provocat furia unioniștilor atașați de rămânerea în cadrul Regatului Unit, reînviind tensiunile comunitare.

Londra cere în special înlăturarea dreptului Curții de Justiție a UE de a examina aplicarea protocolului și înlocuirea sa cu "un arbitraj internațional", o modificare inacceptabilă pentru europeni.

Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, miercuri, într-o convorbire cu omologul său irlandez, Michael Martin, că trebuie găsit rapid un "rezultat reechilibrat și durabil".

Cu o zi înainte, miniștrii UE îndemnaseră Londra să îngroape securea războiului și să pună în aplicare ceea ce a semnat, în fața perspectivei unor negocieri care s-ar putea prelungi până la Crăciun. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău