PostBrexit |Copiii europeni aflați în sistemul de îngrijire din Marea Britanie riscă să devină imigranți fără documente

  • 30 Martie 2021 15:25
PostBrexit |Copiii europeni aflați în sistemul de îngrijire din Marea Britanie riscă să devină imigranți fără documente

Mii de copii aflați în grija consiliilor locale din Marea Britanie riscă să devină imigranți fără documente sau să fie expulzați, conform unor noi reguli ale schemei de ședere a cetățenilor Uniunii Europene, relatează DPA.

O nouă cercetare, făcută publică marți, arată că numai 39% dintre copiii identificați din UE aflați în Marea Britanie, care fie au fost luați în grijă de autorități, fie au părăsit sistemul de îngrijire, au aplicații depuse în numele lor pentru schema de ședere a UE.

Schema a fost creată în 2020 ca un mijloc pentru cetățenii europeni să rămână să trăiască în Marea Britanie odată ce libertatea de mișcare s-a încheiat după Brexit.

Însă conform unor date provenite de la 175 de consilii locale și obținute de organizația de caritate The Children's Society pentru perioada septembrie 2020 - februarie 2021, dintre cei 3.690 de copii care pot aplica, numai 1.426 au înaintat astfel de solicitări.

Termenul limită pentru aplicații este 30 iunie 2021.

Pentru copiii din sistemul de îngrijire, este responsabilitatea asistentului lor social sau a tutorelui legal să aplice în numele lor.

Pentru cei care au părăsit sistemul de îngrijire și au sub 25 de ani, este responsabilitatea consiliului local să aplice în numele lor.

Persoanele care nu aplică la această schemă până la termenul limită riscă să devină imigranți fără documente.

Acest lucru înseamnă că își vor pierde dreptul la muncă, de a primi o educație, de a cere beneficii sociale, de a deschide un cont bancar, de a închiria o casă sau de a obține permisul de conducere.

Ei riscă de asemenea să fie expulzați.

The Children's Society face apel la Ministerul de Interne britanic să accepte aplicații și după termenul limită pentru copiii din sistemul de îngrijire.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău