Poșta bulgară, victimă a unui presupus atac cibernetic rus

  • 03 Mai 2022 19:44
Poșta bulgară, victimă a unui presupus atac cibernetic rus

Poșta bulgară, afectată de la jumătatea lunii aprilie de probleme informatice recurente, a fost ținta unui atac de origine rusă, a anunțat marți guvernul, relatează AFP.

"Atacul cibernetic care perturbează serviciile poștale de la 16 aprilie poartă semnătura serviciilor ruse", a declarat vicepremierul Kalina Konstantinova, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

Livrările în afara Bulgariei și primirea de scrisori și colete din străinătate, precum și plata facturilor, au fost temporar blocate, ca și plata pensiilor.

Există arhive care au fost pierdute pentru totdeauna, a deplâns Vasilev Velicikov, expert în informatică, fără a furniza mai multe detalii privind natura acestor documente.

Programul informatic rău intenționat, care a afectat mai întâi biroul central din Sofia înainte de a se răspândi în rețea, "a fost conceput în așa fel încât să nu poată afecta Rusia și fostele republici sovietice", a explicat el.

În cadrul Poștei există peste 6.000 de computere, dintre care jumătate sunt vechi de mai bine de 15 ani și sunt vulnerabile la astfel de atacuri în lipsa unor sisteme de protecție antivirus adecvate.

"Alte instituții publice" au fost victime ale atacurilor informatice, dar la o scară mai redusă, potrivit agenției de securitate națională.

"Atacurile se înmulțesc după războiul din Ucraina", a subliniat Velicikov, evocând un "război cibernetic menit să semene îngrijorare și instabilitate".

Poșta greacă (Elta) a fost afectată în martie de un "atac cibernetic", care a dus la o "suspendare temporară" a unora dintre serviciile sale, reamintește AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău