Posibile acțiuni de protest la Chișinău după decizia CEC de astăzi

  • 26 Noiembrie 2014 19:47
Posibile acțiuni de protest la Chișinău după decizia CEC de astăzi

Comisia Electorală Centrală a solicitat astăzi Curții de Apel Chișinău, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, excluderea din cursă a Partidului Politic pe a cărui listă candidează controversatul politician Renato Usatâi.

Partidul este acuzat că ar fi fost finanțat din străinătate, fapt ce contravine legislației Republicii Moldova.

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a cerut Curții de Apel anularea deciziei privind înregistrarea Partidului ”Patria” în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare, pe motiv că formațiunea ar fi fost finanțată din bani proveniți din afara țării. Membrul CEC Vasile Garton a făcut referire la o adresare a Inspectoratului General de Poliție, potrivit căreia, Partidul Patria ar fi utilizat peste 8 milioane de lei proveniți de peste hotare.

Pe de altă parte, formațiunea consideră că este vorba despre o decizie politică. Numărul unu pe lista de candidați a partidului, Renato Usatîi, a declarat înainte de hotărârea Comisiei că se așteaptă la o asemenea decizie. Reprezentantul ”Patria” la CEC Mihai Bușuleac a declarat în cadrul ședinței a declarat că nici nu a avut timp să ia cunoștință de materialele cauzei.

Analistul politic Viorel Cibotaru constată că decizia de astăzi a CEC este o premieră pentru Republica Moldova. El prognozează că Partidul Politic Patria va contesta, inclusiv prin acțiuni de protest decizia, dar consideră că este important ca instituțiile de drept să prezintă probe convingătoare în favoarea deciziei adoptate de CEC.

În afară de anularea deciziei de înregistrare a Partidului „Patria”, CEC a solicitat Curții de Apel și confiscarea mijloacele bănești încasate de această formațiune din străinătate în actuala campanie. Potrivit legii, cazul urmează a fi examinat de către instanța de judecată până la ziua scrutinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău