Portul de stat Giurgiulești urmează a fi reconstruit și modernizat până în 2028

  • 28 Septembrie 2023 13:40
Portul de stat Giurgiulești urmează a fi reconstruit și modernizat până în 2028

Portul de stat Giurgiulești urmează a fi reconstruit și modernizat până în 2028. Un proiect de dezvoltare a portului a fost prezentat astăzi de către autorități. Noul terminal portuar urmează a fi utilizat drept terminal de cereale cu o capacitate de transbordare de aproximativ 800 de mii de tone pe an. Portul va fi unul modern și va constitui un motor al economiei noastre, a punctat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, transmite Radio Chișinău.

Proiectul își propune să rezolve mai multe probleme ale sectorului naval din ultimul an, în timp ce Rep. Moldova nu are suficientă capacitate de transbordare portuară, a subliniat ministrul Andrei Spînu. El a menționat că porturile actuale pot găzdui, transborda și transporta mai puțin din jumătate din cerealele exportate din Rep. Moldova. Acest fapt determină și creșterea costurilor totale de transbordare a mărfurilor prin porturile ucrainene sau românești.

„Porturile actuale ale țării pot găzdui, transborda și transporta mai puțin de jumătate din totalul cerealelor exportate de țară. În 2021, Moldova a exportat 2,3 milioane tone de cereale, dintre care doar 406 mii din porturile de pe teritoriul țării noastre, aproximativ 17%. În 2022, am exportat 2,2 milioane de tone de cereale, dintre care doar 710 mii tone, adică aproximativ 32% prin porturile noastre. Din punct de vedere strategic exportatorii din Moldova nu mai pot continua să se bazeze pe porturile ucrainene. Acesta este un argument-cheie pentru lansarea acestui proiect”, a spus Spînu.

Proiectul presupune atragerea unui partener privat în cadrul unui tender internațional pentru proiectarea, finanțarea, modernizarea, echiparea și exploatarea terminalului existent. Conform datelor preliminare costul estimativ al investițiilor necesare depășește 600 de milioane de lei.

Portul de stat Giurgiulești urmează a fi dezvoltat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale, parte a grupului Băncii Mondiale. Reprezentanta Corporației, Galina Cicanci.

„Scopul nostru este să contribuim la dezvoltarea infrastructurii Rep. Moldova și să susținem eforturile Guvernului în atragerea unor investiții calitative în țară. IFC va ajuta Guvernul în următoarele aspecte: să pregătească studiile tehnice la cel mai înalt standard, să desfășoare un concurs investițional transparent, să structureze tranzacția investițională cu potențialii investori astfel încât să fie protejate interesele statului, dar și cele ale investorului privat”, a menționat Cicanci.  

Realizarea proiectului va avea mai multe etape. Construcția propriu-zisă a infrastructurii va dura doi ani, în perioada 2026-2027. Din 2028 portul urmează să funcționeze la capacitate maximă. 

Portul Internațional Giurgiulești este unicul punct fluvio-maritim direct de distribuție și transbordare în/din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău