Portugalia și Grecia relaxează regulile de călătorie pentru persoanele care vin din țări UE

  • 06 Februarie 2022 16:12
Portugalia și Grecia relaxează regulile de călătorie pentru persoanele care vin din țări UE

Portugalia și Grecia anunță că relaxează regulile de călătorie și renunță, începând de luni, la testele Covid negative obligatorii până acum pentru toți cei care intrau pe teritoriul lor. Astfel, călătorii care vin din țările Uniunii Europene trebuie să prezinte doar certificatul digital.

Portugalia va relaxa începând de luni restricțiile pentru străinii care dețin un certificat digital COVID-19 european, renunțând îndeosebi la obligația ca aceștia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez, potrivit unui decret publicat duminică și citat de AFP.

Călătorii aflați în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" vor fi scutiți de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital COVID-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele șase luni.

Spre deosebire de alte țări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei și vaccinați anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în țară.

Această nouă decizie a guvernului portughez respectă recomandările europene care vizează o mai bună coordonare a normelor aplicabile deplasărilor în interiorul UE și evitarea impunerii de restricții la adresa deținătorilor unui certificat digital european COVID-19, așa cum au făcut-o anumite țări, în contextul apariției variantei Omicron, mult mai contagioasă.

Totodată, termenul de valabilitate a testelor antigen a fost redus în Portugalia, de la 48 la 24 de ore, potrivit unei decizii anunțate joi de consiliul de miniștri, mai scrie sursa citată de Agerpres.

La fel ca în marea majoritate a țărilor lumii, Portugalia se confruntă cu o creștere a numărului de infectări având legătură cu varianta Omicron și a anunțat sâmbătă peste 41.000 de cazuri de îmbolnăviri și 44 de decese într-un interval de 24 de ore.

Și Grecia va permite turiștilor care au un certificat european de vaccinare să intre în țară fără să prezinte un test negativ pentru COVID-19, începând de luni. Țara a relaxat treptat restricțiile de călătorie impuse inițial pentru a combate răspândirea COVID-19, conform Reuters, citat de Mediafax.

Până acum, călătorii, inclusiv copiii de peste 5 ani, trebuiau să prezinte un test rapid antigen făcut cu 24 de ore înainte de călătorie sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore pentru a intra în Grecia.

De luni, va fi suficient certificatul de vaccinare digital valabil al Uniunii Europene, a declarat ministrul Turismului, Vassilis Kikilias, care a adăugat că țara sa se așteaptă ca turiștii să înceapă să sosească din 1 martie, mai devreme față de anii trecuți.

În aeroporturi se fac teste aleatorii, iar dacă rezultatul testului este pozitiv, călătorii trebuie să stea în carantină timp de cinci zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău