Portugalia relaxează de luni restricțiile pentru persoanele din UE cu certificat digital COVID-19

  • 06 Februarie 2022 13:39
Portugalia relaxează de luni restricțiile pentru persoanele din UE cu certificat digital COVID-19

Portugalia va relaxa începând de luni restricțiile pentru străinii care dețin un certificat digital COVID-19 european, renunțând îndeosebi la obligația ca aceștia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez, potrivit unui decret publicat duminică și citat de AFP.

Călătorii aflați în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" vor fi scutiți de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital COVID-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele șase luni.

Spre deosebire de alte țări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei și vaccinați anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în țară.

Această nouă decizie a guvernului portughez respectă recomandările europene care vizează o mai bună coordonare a normelor aplicabile deplasărilor în interiorul UE și evitarea impunerii de restricții la adresa deținătorilor unui certificat digital european COVID-19, așa cum au făcut-o anumite țări, în contextul apariției variantei Omicron, mult mai contagioasă.

Totodată, termenul de valabilitate a testelor antigen a fost redus în Portugalia, de la 48 la 24 de ore, potrivit unei decizii anunțate joi de consiliul de miniștri.

La fel ca în marea majoritate a țărilor lumii, Portugalia se confruntă cu o creștere a numărului de infectări având legătură cu varianta Omicron și a anunțat sâmbătă peste 41.000 de cazuri de îmbolnăviri și 44 de decese într-un interval de 24 de ore. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău