Președintele american Joe Biden susține că dorește o ''competiție extremă'' cu China, nu un ''conflict''

  • 07 Februarie 2021 19:34
Președintele american Joe Biden susține că dorește o ''competiție extremă'' cu China, nu un ''conflict''

Președintele american Joe Biden a atenționat că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei "competiții extreme", asigurând totodată că vrea să evite "un conflict" între primele două puteri mondiale, informează duminică AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Președintele american a explicat că nu a discutat deocamdată cu omologul său chinez Xi Jinping, dar a precizat că "nu există niciun motiv să nu-l contacteze". "El este foarte dur. El nu are - și nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democrație în el", a adăugat Joe Biden, potrivit unor fragmente dintr-un interviu acordat CBS difuzate duminică.

China este considerată în mod unanim la Washington adversarul strategic numărul 1 al SUA și principala provocare pe scena internațională. Cu toate acestea, noul președinte american a fost foarte vag asupra acestui dosar în timpul primului său discurs de politică externă susținut joi. El a promis că se va opune avansării autoritarismului, "în special ambițiilor crescânde ale Chinei".

De asemenea, el s-a angajat, fără a spune cum, să "contreze abuzurile economice ale Chinei", "acțiunile sale agresive", și să apere drepturile omului, conlucrând în același timp cu Beijingul "atunci când va fi în interesul Americii".

Presat de CBS să spună puțin mai mult despre intențiile sale, Biden a afirmat că vrea să se concentreze pe regulile internaționale. "Nu vreau să gestionez aceasta precum Trump. Nu trebuie să avem un conflict. Însă va exista o competiție extremă", a spus Biden, subliniind că îl cunoaște destul de bine pe Xi Jinping, pentru că a avut, în calitate de vicepreședinte al lui Barack Obama în perioada 2009-2017, "24-25 de ore de discuții cu el".

Confruntarea între China și SUA a căpătat accente de război rece în timpul președinției lui Donald Trump, în pofida ambivalenței lui, care și-a concentrat inițial atacurile pe frontul comercial afișând în același timp "prietenia" sa pentru Xi Jinping, pentru a se plasa mai târziu de partea liniei dure a secretarului său de stat Mike Pompeo.

Președintele chinez a atenționat la sfârșitul lui ianuarie împotriva unui nou război rece, care ar duce, potrivit lui, la "un impas".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău