Portugalia: Parlamentul a adoptat din nou o lege în favoarea eutanasiei

  • 31 Martie 18:10
Portugalia: Parlamentul a adoptat din nou o lege în favoarea eutanasiei

Parlamentul portughez a adoptat vineri încă o dată o lege favorabilă dezincriminării eutanasiei, reformulată după ce fusese respinsă de Curtea Constituțională și care va fi înaintată președintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, transmite Agerpres.

Proiectul de lege, care s-a lovit până acum de reticențele președintelui și ale Curții Constituționale, a fost aprobată de parlament pentru a patra oară în trei ani, cu voturile majorității socialiste.

Textul va fi înaintat președintelui, un catolic fervent și fost profesor de drept, care poate fie să promulge legea, fie să o supună din nou spre examinare Curții Constituționale, fie să i se opună prin veto, așa cum a procedat deja în trecut.

Noua versiune a legii introduce o noutate pentru a răspunde problemelor ridicate de Curtea Constituțională.

Eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care 'sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacități fizice a pacientului', stipulează textul adoptat vineri.

Curtea Constituțională, sesizată de președintele Rebelo de Sousa, a respins pentru a doua oară în ianuarie un text de lege precedent, identificând o 'imprecizie intolerabilă' în redactarea lui și trimițându-l din nou în parlament.

Judecătorii au estimat că textul nu definea clar 'suferința de mare intensitate' care putea deschide calea spre o 'moarte asistată medical'.

Într-un comunicat, asociația medicilor catolici și-a exprimat 'ferma opoziție' față de această lege, arătând că 'eutanasia și sinuciderea asistată medical (...) nu sunt acte medicale'.

Belgia și Țările de Jos au fost primele două state europene care, acum două decenii, au autorizat eutanasia, urmate între timp și de alte țări din Europa

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
16,24
Câțiva nori
Umiditate:59 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău