Portugalia organizează alegeri prezidențiale duminică. Actualul președinte este favorit în cursa electorală/ Cine sunt ceilalți candidați

  • 23 Ianuarie 20:05
Portugalia organizează alegeri prezidențiale duminică. Actualul președinte este favorit în cursa electorală/ Cine sunt ceilalți candidați

Portughezii sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege președintele – cel mai probabil, actualul președinte, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, urmând să fie reales – într-un scrutin sub semnul carantinei impuse ca urmare a contextului sanitar dramatic provocat de criza coronavirusului, transmite AFP, citat de g4media.ro.

Șapte candidați aspiră la funcția de președinte al Portugaliei, într-o țară în care șeful statului nu are putere executivă, însă joacă rolul de arbitru în caz de criză politică și poate dizolva parlamentul pentru a convoca alegeri legislative anticipate, potrivit sursei citate.

Starea de urgență sanitară, în vigoare de la începutul lui noiembrie 2020, și a doua carantină generală impusă acum o săptămână nu au putut influența data organizării alegerilor, care se desfășoară în conformitate cu un calendar stabilit de o lege electorală extrem de strictă.

În fața posibilității de a amâna scrutinul, candidații și observatorii se tem de un absenteism record, care aruncă o umbră de îndoială asupra prognozelor din sondaje, ce îl dau totuși câștigător din primul tur pe actualul președinte. Toți cei patru președinți pe care i-a avut Portugalia după revenirea la democrație, în 1974, au fost aleși în primul tur, notează AFP.

Rămas extrem de popular după alegerea sa, în urmă cu cinci ani, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fără probleme majore cu socialiștii premierului Antonio Costa care, pentru a evita o înfrângere sigură, nu și-a depus candidatura la scrutinul prezidențial.

Cu scopul de a încuraja participarea celor circa 9,8 milioane de alegători înscriși, din care 1,5 milioane în străinătate, autoritățile electorale au organizat pentru prima dată, duminica trecută, o zi de vot anticipat. Aproape 200.000 de alegători au răspuns apelului, însă imaginile cu cozi lungi de așteptare care s-au format în fața unor secții de votare, mai ales la Lisabona, nu au avut efectul scontat, acela de a liniști populația.

Echipe de voluntari s-au deplasat din ușă în ușă pentru a strânge buletinele de vot ale unui număr de circa 13.000 de persoane plasate în carantină sau izolate în căminele de bătrâni.

Adăugându-se recordului de decese înregistrate zilnic în ultima perioadă, închiderea școlilor timp de 15 zile, care a intrat în vigoare vineri, a fost încă un semnal că a venit momentul unui lockdown strict.

În fața unui scenariu lipsit de surprize, președintele în exercițiu riscă să aibă dificultăți în a-și motiva susținătorii, în contextul în care o parte a dreptei îi reproșează că a avut o atitudine conciliantă față de executiv, ajuns la putere grație sprijinului stângii radicale.

EFE a realizat o scurtă caracterizare a candidaților, iar ordinea reflectă preferințele exprimate de portughezi în sondajele de opinie:

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
2
Mon
3
Tue
5
Wed
7

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău