Portugalia face planuri în cazul unui Brexit fără acord. Lisabona vrea cât mai mulți turiști britanici

  • 12 Ianuarie 2019 16:36
Portugalia face planuri în cazul unui Brexit fără acord. Lisabona vrea cât mai mulți turiști britanici

Guvernul portughez a dezvăluit măsurile sale în cazul unui Brexit fără acord, destinate în special să faciliteze venirea turiștilor britanici în țară, cu câteva zile înaintea unui vot crucial, marți, în parlamentul britanic, relatează AFP.

Acești turiști ar urma să fie scutiți de vize, a afirmat ministrul de Interne, Eduardo Cabrita, prezentând presei acest plan pe care Lisabona l-a elaborat cu începere din noiembrie.

"Lucrăm în prezent, în funcție de numărul acestora (...), la introducerea unor culoare proprii care să permită păstrarea fluidității la intrarea pe teritoriul național a turiștilor britanici" în aeroporturi, a spus el.

Anual, circa 2,6 milioane de turiști britanici ajung în Portugalia cu avionul.

În plus, ministrul de interne și cel de externe, Augusto Santos Silva, au lansat un apel britanicilor care locuiesc în Portugalia să se înregistreze la primării înainte de 29 martie, data prevăzută pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Augusto Santos Silva a mai spus că echivalările profesionale și academice obținute până la 29 martie vor rămâne valabile și a subliniat că "legislația europeană nu se va aplica neapărat" după această dată.

Planul Lisabonei mai prevede creșterea numărului de funcționari din cadrul consulatului portughez în Regatul Unit pentru a fi în măsură să răspundă la întrebările despre Brexit, în timp ce în Portugalia agenți ai Serviciului pentru străini și frontiere (SEF) vor fi mobilizați pentru a-i informa pe cetățeni britanici rezidenți în țară.

După anunțul acestor măsuri privind circulația cetățenilor, guvernul portughez va dezvălui săptămâna viitoare componenta economică a planului său, a mai făcut cunoscut Augusto Santos Silva.

Pentru a evita haosul în ziua Brexitului, Comisia Europeană a anunțat la 19 decembrie că a luat o serie de măsuri în sectoarele cele mai expuse în cazul unui divorț fără acord. Comisia a invitat statele membre să adopte "o abordare generoasă" în ce privește drepturile britanicilor rezidenți pe teritoriul lor, cu condiția ca Londra să adopte un demers "reciproc".

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău