Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie de aromâni, tatăl ei, Stere, jucător de fotbal la echipa Săgeata Stejaru, fiind patronul unei fabrici de lactate.
A început să joace tenis la vârsta de 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare, iar la vârsta de 6 ani practica deja zilnic acest sport, fiind legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanța.
A participat apoi la campionatele naționale de 12, 14 și 16 ani, la competițiile internaționale pentru junioare și, împreună cu echipa, la Cupa Federației de Tenis. Simona Halep a fost antrenată de la o vârstă fragedă de Ioan Stan, antrenor de tenis din Constanța.
În anul 2007 s-a mutat la București pentru a-și continua cariera în tenis, ea fiind antrenată de Adrian Marcu și, mai apoi, de Firicel Tomai.
În anul 2008, a început prin a juca finala turneului de la Notting Hill, în care a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore.
A urmat turneul ITF de la București, în care Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, dar a pierdut în sferturi întâlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6.
În mai 2008 a câștigat două turnee de junioare: ITF cu premii în valoare de 10.000$ de la București, în fața lui Stéphanie Vongsouthi cu scorul 7-6(4), 6-3, și turneul Trofeo Bonfiglio unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1.
La turneul junioarelor de la Roland Garros, din anul 2008, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă, ajungând până în finală, 100% românească, unde a învins-o – scor 6–4, 6–7(3), 6–2, pe cea de-a 10-a favorită, Elena Bogdan.
În debutul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4.
În luna mai 2009, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la București, unde a cedat în fața germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2), apoi în aceeași lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a cedat disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3.
În august 2009, Halep a câștigat turneul ITF dotat cu premii în valoare de 25.000$ de la Maribor, în finală trecând de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2.
În ianuarie 2010 a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din Franța, scor 6-4, 4-6, 6-4.
În aprilie 2010 a atins prima mare performanță într-un turneu WTA, la Marbella, Spania, unde Halep a ajuns până în sferturile de finală, însă a fost învinsă de Flavia Pennetta.
A urmat apoi prima finală a carierei într-un turneu WTA, la Fès, în Maroc, fiind învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová.
În anul 2010 a mai jucat în turnee WTA și ITF – semifinale la Biarritz, în iulie, și finală la Torhout, în Belgia, în octombrie.
În perioada 2011-2012 a mai înregistrat câteva rezultate notabile, turul III la Australian Open, din nou, finala turneului de la Fès, în Maroc și finala turneului de la Bruxelles, din 27 mai 2012.
În luna mai 2013, începe ascensiunea excepțională a sportivei: la turneul WTA de la Roma a ajuns până în semifinale unde a pierdut în fața numărului 1 mondial, americanca Serena Williams.
Între 9 și 16 iunie a câștigat turneul de la Nürnberg, învingând-o, în finală, pe Andrea Petkovic din Germania cu 6-3, 6-3.
În săptămâna următoare, Simona a câștigat turneul de la Den Bosch, desfășurat pe iarbă, învingând-o în finală pe Kirsten Flipkens, numărul 20 WTA, cu 6-4 6-2, devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câștigă două turnee la rând pe suprafețe diferite.
În turneul de la Wimbledon, Simona a fost eliminată în turul al doilea de favorita 6 a turneului, chinezoaica Na Li, scor 2-6, 6-1, 0-6, apoi la Budapesta, Halep a reușit să câștige al treilea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (7/9), 6-1 pe Yvonne Meusburger (Austria).
A urmat tunrul de la New Haven în SUA, unde Halep a reușit să câștige al patrulea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-2, 6-2 pe Petra Kvitova (Cehia), apoi la turneul de la Moscova, Halep a reușit să triumfe și în a cincea finală din carieră – scor 7-6, 6-2 cu Samantha Stosur (Australia).
Pe 3 noiembrie 2013, Simona Halep a câștigat și finala Turneului Campioanelor de la Sofia, scor 2-6 6-2 6-2 împotriva aceleași Samantha Stosur, acesta fiind cel de-al șaselea turneu pe care și l-a trecut în palmares în anul 2013.
Pe 21 noiembrie, a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player” în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincție.
Finalul anului 2013 i-a adus peste un milion de dolari câștigați din tenis.
În ianuarie 2014, Simona Halep își schimbă antrenorul, și îl angajează pe Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters și al Sabinei Lisicki.
Simona Halep a început anul 2014 cu turneul Sydney International, unde a fost cap de serie numărul 7, însă a fost eliminată în runda inaugurală de americanca Madison Keys, numărul 37 mondial, cu scorul 1-6, 4-6.
A urmat turneul de la Australian Open, unde, de pe poziția 11 WTA, Simona s-a oprit în sferturi, fiind învinsă de slovaca Dominika Cibulkova, intrând totuși în top 10 mondial în clasamentul WTA.
Pe 16 februarie 2014, Halep a câștigat Qatar Open, învingând-o pe Angelique Kerber din Germania cu 6-2, 6-3 – cel de-al șaptelea turneu cucerit de Simona Halep în carieră, în urma căruia urcă pe locul 9 în clasamentul WTA.
În luna februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța, iar în iunie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al municipiului Constanța.
Tot în martie 2014, a ajuns în semifinalele turneului american de la Indian Wells unde a pierdut în fața polonezei Agnieska Radwanska, a doua favorită a turneului, Halep urcând, din nou, pe 16 martie, tocmai până pe locul 5 mondial.
După turneul La Mutua Madrid Open, unde a disputat finala împotriva Mariei Șarapova, pierdută în fața rusoaicei – scor 1-6, 6-2, 6-3, Halep a reușit să urce până pe locul 4 WTA, în mai 2014.
La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, unde a pierdut din nou în fața Mariei Șarapova, care a câștigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. A fost conform specialiștilor, cea mai frumoasă finală de tenis într-un turneu de Mare Șlem rezervat fetelor, din ultimii 10 ani. Totuși, finala de la Roland Garros i-a adus Simonei clasarea pe locul 3 WTA, cea mai înaltă poziție deținută de vreo jucătoare de tenis din România.
La următorul turneu de Mare Șlem, Wimbledon, Simona a urcat până în semifinale, fiind învinsă de canadianca Eugenie Bouchard cu scorul de 6-7(5), 2-6.
La o săptămână după turneul de la Wimbledon a participat la prima ediție a BRD Bucharest Open unde a reușit să se impună în finală în fața favoritei nr. 2 a competiției, italianca Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3.
După aceste rezultate extraordinare, în clasamentul WTA dat publicității pe 11 august 2014, Simona Halep a mai urcat o poziție ajungând pe locul al doilea în lume.
Valoarea totală a premiilor câștigate de Simona în întreaga ei carieră se ridica, la mijlocul lunii septembrie 2014 la valoarea de 5,46 milioane $.
La 22 octombrie, Simona a ajuns la Turneului Campioanelor, la Simona Halep, unde în grupă, a învins-o pe jucătoarea numărul 1 mondial la aceea dată, Serena Williams, cu scorul 6-0, 6-2, în semifinale a trecut de Agnieszka Radwanska, însă în finală, aceeași Serena Williams, se revanșa în fața Simonei, scor 6-3, 6-0.
De la sfârșitul anului 2014, Simona Halep a fost antrenată de Victor Ioniță, fostul antrenor al Soranei Cîrstea.
Simona a început anul 2015, din poziția a treia WTA, iar în ianuarie, a triumfat la turneul de la Shenzhen învingând-o în finală pe Timea Bacsinszky. A urmat turneul Australian Open, unde a fost depășită în sferturile de finală de Ekaterina Makarova.
În februarie, Simona a câștigat titlul la turneul Premier 5 de la Dubai, unde s-a revanșat în fața Ekaterinei Makarova, pe care a depășit-o în sferturile de finală, mergând până în ultimul act al competiției unde a depășit-o pe Karolina Pliskova.
În martie, Halep a câștigat primul său turneu Premier Mandatory la Indian Wells, după ce a trecut în finală de Jelena Jankovic, moment care a coincis cu preluarea Simonei, de către celebrul antrenor australian Darren Cahill. El este cel care l-a antrenat pe Lleyton Hewitt, cel mai tânăr jucător de tenis clasat vreodată pe locul 1 mondial, apoi pe Andre Agassi, care a devenit, cu ajutorul lui Cahill, cel mai în vârstă jucător de tenis care s-a clasat pe locul 1 mondial, în mai 2003, tot el fiind antrenorul altor jucători de tenis de succes precum Andy Murray, Ana Ivanovic, Fernando Verdasco, sau Daniela Hantuchová.
Apoi, la turneul de la Miami, Halep a ajuns până în semifinale, unde a cedat într-un meci strâns cu liderul mondial, Serena Williams, iar după semifinala de la Stuttgart, pierdută în fața Carolinei Wozniacki, Halep revine pe locul 2 mondial în clasamentul WTA.
A urmat un turneu dezamăgitor la Madrid, unde Simona a ieșit chiar din primul tur, apoi semifinală la Roma, unde a fost depășită de Carla Suarez Navarro, și, apoi, sezonul pe iarbă, cu sferturi de finală la Birmingham, și turneul de la Roland Garros, unde pierde în primul tur, la Mirjana Lucic-Baroni.
A urmat, în august, finala la Toronto, unde Simona s-a retras din cauza unei accidentări, în partida cu revelația de 18 ani, Belinda Bencic, și o altă finală, la Cincinnati, unde a cedat în fața Serenei Williams, care a învins cu 6-3, 7-6 și, din nou, clasarea Simonei pe locul 2 WTA.
La turneul US Open, Halep a ajuns în semifinale, unde a pierdut la Flavia Pennetta, apoi ea a participat la 3 turnee consecutive în China, încheiate dezamăgitor și, în final, Turneul Campioanelor de la Singapore, unde nu a trecut de grupe.
Anul 2016, a început slab pentru Simona, cu eliminări în primul tur la Australian Open, Doha și Dubai, apoi, în martie, atinge sferturile de finală la Indian Wells și Miami (pierdute la Serena Williams și respectiv Timea Bacsinszky) și primul itlu din 2016, la Madrid, unde a spulberta-o pe Dominika Cibulkova, scor6-2, 6-4.
A urmat Roland Garros, unde a ieșit în optimi, apoi, în iunie, sferturi la Wimbledon, și apoi, al doilea turneu câștigat în 2016 la București.
Simona a câștigat turneul de la Montreal, după victoria cu Madison Keys, scor 7-6, 6-3, apoi semifinale la Cincinatti, și serturi la US Open, semifinală la Wuhan și, în fine, Turneul Campioanelor, unde a câștigat, din nou, doar un meci, cu Madison Keys, apoi le-a pierdut pe următoarele două, cu Angelique Kerber și Dominika Cibulková.
Anul 2017 a fost început de Simona din postura de număr 4 mondial, iar primul turneu a fost cel de la Shenzhen, din care ea a ieșit în turul al doilea. După un Australian Open slab, Simona face sferturi la Sankt Petersburg Ladies’, unde se retrage din cauza unei accidentări.
A urmat turul 2 la Indian Wells, sferturi la Miami, semifinale la Stuttgart, și, în fine, triumful de la turneul de la Madrid, unde a depășit-o, în ultimul act, pe Kristina Mladenovic, cu 7-5, 6-7, 6-2.
La Roma, a ajuns în finală, fiind învinsă de Elina Svitolina, în trei seturi 6-4, 5-7, 1-6, după ce Simona a evoluat chinuită de o accidentare la glezna dreaptă.
A urmat parcursul excepțional de la Roland Garros, unde a depășit-o pe Svitolina în sferturi și pe Pliskova în semifinală, pierzând însă finala, la 10 iunie 2017, în fața letonei Jeļena Ostapenko, scor 6–4, 4–6, 3–6.
La 20 august 2017, Simona era învinsă în finala de la Cincinnati Masters, în fața ibericei Garbine Muguruza, scor 1-6, 0-6, iar la 23 octombrie 2017, o învingea, deja din postura de număr unu mondial, în finala de la China Open, de la Beijing, pe franțuzoaica Caroline Garcia, scor 4–6, 6–7(3–7).
De atunci, cu excepția perioadei 29 ianuarie-19 februarie 2018, când a coborât pe locul al doilea, Simona se află în fruntea topului mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis.
În 2018, Simona a început cum nu se putea mai bine, cu victoria din 6 ianuarie, de la Shenzhen Open, în fața cehoaicei Katerina Siniaková, scor 6–1, 2–6, 6–0, apoi a fost finalistă la Australian Open, pierzând în fața danezei Caroline Wozniacki, scor 6–7(2–7), 6–3, 4–6.
A urmat, la 20 mai 2018, finala de la Italian Open, de la Roma, pierdută în fața ucrainiencei Elina Svitolina, 0–6, 4-6 și primul titlu de Mare Șlem, la 9 iunie 2018, la French Open, scor 3–6, 6–4, 6–1, în înfruntarea cu americanca Sloane Stephens.
La 19 august 2018, Simona Halep a înregistrat un alt rezultat notabil, finala la Cincinnati Masters, pierdută în fața olandezei Kiki Bertens, scor 6-2, 6-7, 2-6.
În august 2018, Simona Halep a câștigat din nou turneul WTA de la Montreal, impunându-se pentru a doua oară consecutiv în fața americancei Sloane Stephens și tot în august, a ajuns în finala turneului de la Cincinnati, unde a pierdut în fața lui Kiki Bertens, deși a avut minge de meci în setul doi.
În septembrie 2018, Simona Halep a ajuns la 47 de săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale și ocupa locul 11 într-un clasament all-time, apropiindu-se și mai mult de belarusa Victoria Azarenka, aflată pe 10, cu 51 de săptămâni pe prima poziție a clasamentului WTA. În acea lună, a fost eliminată însă din primul tur la turneul de la Wuhan în ciuda unor dureri puternice, și a abandonat în primul tur la Beijing. A urmat o investigație RMN care a relevat faptul că Halep suferă de hernie de disc, astfel că sportiva
a luat o pauză mai lungă de la turneele de tenis, pentru recuperare.
La 14 ianuarie 2019, Simona Halep ceda primul loc în clasamentul mondial, după mai bine de doi ani în care s-a aflat pe această poziție.
După despărțirea de Daren Cahill, în 2019, ea a avut o scurtă încercare de a lucra cu belgianul Thierry Van Cleemput, imediat după Australian Open, dar cei doi au renunțat după turneul de la Doha, explicând ruptura printr-o lipsă de compatibilitate.
În luna martie 2019, Simona Halep a anunțat colaborarea cu antrenorul român Daniel Dobre, care a culminat cu câștigarea titlului la Wimbledon, în iulie.
La 11 mai 2019, a fost finalistă la turneul Madrid Open, desfășurat pe zgură, fiind învinsă în ultimul act de olandeza Kiki Bertens, scor 4-6, 4-6.
În iulie 2019, Simona Halep a câștigat turneul de Mare Șlem de la Wimbledon, după finala câștigată cu 6-2, 6-2 în fața fostului număr 1 mondial, Serena Williams și după ce trecuse în tururile precedente de Alieksandra Sasnovich, Mihaela Buzărnescu, Victoria Azarenka, Cori Gauff, Shuai Zhang și Elina Svitolina, pierzând doar un singur set în toate cel șapte meciuri, și acela în jocul cu cealaltă româncă cu care a jucat, Mihaela Buzărnescu.
În afară de finala de la Wimbledon, pe care a câștigat-o, ea a mai jucat două alte finale în 2019, la Qatar și Madrid, pe care însă le-a pierdut. S-a calificat, de asemenea pentru al șaselea an la rând la Turneului Campioanelor, unde a învins-o pe Bianca Andreescu, dar a pierdut în fața Elinei Svitolina și Karolinei Pliskova. A încheiat anul 2019 pe locul 4 în clasamentul WTA.
În 2020, Simona a reluat pregătirea cu Darren Cahill.
Simona a început anul la noul turneu de la Adelaide, unde a învins-o pe Ajla Tomljanovic, dar a pierdut în sferturile de finală împotriva Arynei Sabalenka. La Australian Open 2020, Halep a ajuns în semifinale, unde a pierdut în fața lui Garbine Muguruza.
A câștigat cel de-al 20-lea titlu WTA la Dubai, învingându-le pe Ons Jabeur, Aryna Sabalenka și Jennifer Brady, înainte de a o învinge pe Elena Rybakina în finală.
În august 2020, ea a câștigat cel de-al 21-lea titlu WTA, la Praga, unde a învins-o pe Elise Mertens în finală, iar în septembrie, a urmat cel de-al 22-lea titlu WTA, când a învins-o pe Karolina Pliskova la Roma.
La Roland Garros 2020, Halep a fost favorita principală și a câștigat primele trei meciuri fară a pierde niciun set, dar a pierdut în fața lui Iga Swiatek în runda a patra.
În anul 2021, Simona nu a înregistrat rezultate notabile, doar sferturi de finală la Australian Open și turul 4 la US Open, însă în perioada 12 mai-5 iunie, ea s-a aflat în recuperare după o ruptură musculară la gamba stângă.
În prezent, Simona Halep ocupă locul 14 în ierarhia mondială WTA a jucătoarelor de tenis.
Conform site-ului WTA, Simona Halep a câștigat 22 turnee în întreaga carieră, cumulând câștiguri totale de 37.842.748 dolari SUA.
La 15 septembrie 2021, fostul lider WTA, Simona Halep, s-a căsătorit civil cu omul de afaceri Toni Iuruc (42 de ani), devenind Simona Halep Iuruc.
În 22 septembrie 2021, Simona anunța renunțarea la colaborarea cu antrenorul Daren Cahill.
În februarie 2014, Simona Halep a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța, iar în iunie 2018 a primit cheile orașului și titlul de Cetățean de onoare al orașului București.
De asemenea, la 26 iulie 2019, serviciile poștale ale României au pus în circulație un set de două colițe, una dantelată și alta nedantelată, pentru a onora victoria Simonei Halep la Turneul de tenis de la Wimbledon, din iulie 2019, iar la 30 iulie 2019 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler, de către Președintele României.
Într-un interviu, tatăl sportivei Stere, declara despre fata sa: „este mândră că e aromâncă. Acasă vorbim armâna, iar de fiecare dată când vine din turnee, Simonei îi place să asculte muzică aromână. Respectă toate datinile si tradițiile noastre. Ca fată, nu-i place sa iasă în față niciodată. Iar în privința alimentației se dă în vânt după plăcintele cu ștevie și urzici, care reprezintă tot o tradiție, la noi, la aromâni”.
La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un specialist al „sportului alb”, dar un critic aspru al societății românești, a avut numai cuvinte de laudă la adresa Simonei: „… e o jucătoare cu o luciditate incredibilă pe care nu și-o pierde în momente foarte dificile, reușește să schimbe tactica în timpul jocului în funcție de ce vine de dincolo de fileu … un psihic de concurs comparabil cu al ei n-am văzut, în jumătatea de secol de când mă uit la sportivele românce, decât la Nadia Comăneci“.
Simona Halep a devenit deja, la această vârstă încă fragedă, un sportiv de legendă. Și-a sacrificat pentru sport anii copilăriei, dar a ajuns, într-un timp foarte scurt, a doua cea mai bună jucătoare de tenis de pe întreg mapamondul. A dovedit un talent excepțional, o voință de fier și a retrasat tiparele în care se desfășoară jocul de tenis: pasiune pură, plăcere de a juca, respect pentru adversare, modestie și sportivitate ieșite din comun. Tocmai de aceea, toți cei care o admirăm pentru ascensiunea sa suntem convinși că Simona Halep va rămâne, pentru mult timp, cea mai bună jucătoare de tenis din lume.
Să mai adăugăm că în anul 1978, Virginia Ruzici, multă vreme manager al Simonei Halep, devenea prima și singura româncă care a câștigat un turneu de tenis de Mare Șlem, chiar la Roland Garros.