PORTRET | Ne-a părăsit îndrăgita actriță Stela Popescu, după o carieră de aproape 60 de ani

  • 25 Noiembrie 2017 09:44
PORTRET | Ne-a părăsit îndrăgita actriță Stela Popescu, după o carieră de aproape 60 de ani

Joi, 23 noiembrie, una dintre cele mai iubite actrițe din România, Stela Popescu, a trecut la Domnul, la vârsta de 81 de ani. După o carieră de aproape 60 de ani, în care a jucat roluri memorabile în teatru și film, după reprezentații de excepție în producțiile de teatru radiofonic și televiziune, nu ne-o putem imagina pe marea actriță decât veșnic surâzătoare, gata să ne prezinte o scenetă care ne va smulge sigur un zâmbet și ne va crea o stare de deconectare…

Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Orhei, în Basarabia, într-o familie de învățători modești.

Copilăria sa a fost marcată de invadarea Basarabiei de către armata rusă, urmată de deportarea tatălui său – intelectual, deci dușman de clasă – în Siberia și de refugierea ei alături mama sa la Brașov, în vremea când Stela Popescu avea doar patru ani.

În anul 1953, susține examenul de admitere la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță în anul 1955, după ce este admisă în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În anul 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică, în paralel continuând să susțină spectacole de teatru.

stela popescu 1După absolvirea facultății – la Studioul ”Casandra”, în spectacolul de diplomă ”Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea -, este repartizată la Teatrul din Brașov, unde ajunge, la un moment dat să susțină 400 de reprezentații pe an.

În anul 1958, debutează în film în „Alo? Ați greșit numărul”, începând o carieră de succes în care a apărut în peste 25 de producții cinemtografice precum „Nea Mărin miliardar” – în 1979, „Pe malul stâng al Dunării albastre” – în 1983, „Secretul lui Nemesis” – 1985, „În fiecare zi mi-e dor de tine” – în 1988, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994, sau „Sexy Harem Ada-Kaleh” – în anul 2001.

stela popescu 2Tot în anul 1958, după 18 ani, tatăl actriței, unul dintre puținii supraviețuitori ai lagărelor rusești, a revenit în Basarabia, a urmat reîntâlnirea Stelei cu acesta,  și recăsătorirea părinților după aproape 20 de ani de separare forțată.

În anul 1963 se transferă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, an în care începe și colaborarea sa cu Radioteleviziunea română.

La Teatrul Național Radiofonic a avut roluri în piese precum „Gaițele” – în variantele 1964 și 2002, „Burghezul gentilom”, „Caviar, vodkă și bye bye”, „Ferma de struți”, „Mănăstirea din Parma” sau „Sânziana și Pepelea”.

În 1969 se angajează la Teatrul de Comedie, iar vara, atunci când stagiunea era închisă, colabora cu Teatrul de revistă pentru spectacolele de la Grădina Boema, devenite în timp un fel de mișcare de rezistență culturală, prin satirizarea unor aspecte ale regimului comunist.

La Comedie a avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, sau Lucian Giurchescu, și a avut roluri de succes în piese care au avut o longevitate remarcabilă: a jucat timp de 18 ani în „Preșul”, 12 ani în „Pețitoarea” și 10 ani în „Plicul”. A jucat, de asemenea, în piese precum „Trei surori”, de Cehov, „Marele feudal”, de Al. Mirodan, „Curcanul”, „Turnul de fildeș” – pentru care obține premiul pe țară pentru cel mai bun rol secundar, „Sfântul Mitică Blajinul”, de Aurel Baranga sau „Capcană pentru un bărbat singur”, de Neil Simon.

Stela si Arsinel 1983
Stela si Arsinel 1983

A fost căsătorită timp de opt ani cu regizorul Dan Puican, apoi, din anul 1969 cu textierul Mihai Maximilian, care compunea pentru spectacolele de la Revistă.

În anii 1971-1979 Stela Popescu face un cuplul memorabil, atât pe scenă cât și în producțiile de televiziune, cu Ștefan Bănică, iar din anul 1979 face unul dintre cele mai celebre și longevive cupluri de actori din țara noastră, cu actorul Alexandru Arșinel.

În anul 1993 revine în trupa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde înregistrează, de-a lungul timpului, mari succese de casă cu spectacole precum „Nevestele vesele … la Boema – 1979, „Boema, slăbiciunea mea” – 1980, „Constelația Boema” – 1984, „Boema, bucuria mea” – în 1985, „Stela, stelele și Boema” – 1987, „Bună seara, Boema” – 1989 sau „Aplauze, Aplauze” – în 2010.

A făcute sute de turnee în străinătate – mai ales în America și Israel, dar și în Africa de Sud, Australia, Brazilia, Argentina, la Londra, la Paris, unde spectacolele în care jucat s-au bucurat de un succes imens, iar artista a avut parte întotdeauna de dragostea și aprecierea românilor plecați departe de țară.

stela popescu momente veseleStela Popescu a avut o carieră de excepție și în televiziune, unde a participat la emisiuni de divertisment sau a jucat în piese de teatru, apoi, după anul 1990, joacă în seriale TV precum „Cuscrele” (2005-2006), „Războiul sexelor” (2007-2008), „Regina” (2008-2009) și „Aniela” (din 2009), iar în 2011 revine cu o participare specială în telenovela „Iubire și Onoare”.

De asemenea, după anul 1990 a fost moderatoare a unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea TV sau Național TV.

Aparițiile sale TV – au fost sintetizate pe DVD-urile „O stea printre stele” – în anul 2006 și „Stela și Arșinel”, materiale produse de TVR.

Din anul 2005 joacă, la Opera Comică pentru Copii, personajul Chirița.

Stela Popescu era și o gopodină desăvârșită, în fiecare an de Crăciun – când se afla în țară – preferînd să pregătească preparate tradiționale pentru oaspeții săi. De asemenea, marea artistă a scris și o carte de bucate ”În bucătărie cu Steluța”.

Stela si Arsinel
Stela si Arsinel

Stela Popescu a primit de-a lungul excepționalei sale cariere artistice nenumărate premii și distincții, cum sunt Premiul Special pentru cuplul Stela Popescu și Alexandru Arșinel, acordat de UNITER în 2002, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” – în 7 februarie 2004, premiul pentru cel mai bun cuplu – Stela Popescu și Alexandru Arșinel, acordat de Asociația Umoriștilor din România, în 2009, Premiul Special în Clasamentul Național „Cei mai de încredere români” – Stela Popescu și Alexandru Arșinel – în ianuarie 2010, Premiul de excelență pentru întreaga activitate acordat actorilor Stela Popescu și Alexandru Arșinel la Gala de excelență, ediția a II-a desfășurată la Teatrul Dramatic Tony Bulandra din Târgoviște, cu ocazia Zilelor Cetății Târgoviște – la 11 septembrie 2010, Trofeul Galei „10 Pentru România”, pentru cuplul de actori Stela Popescu – Alexandru Arșinel, la 15 decembrie 2010.

agerpres_9424188 stela popescu

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu primește o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame din Piața Timpului din București, la 27 septembrie 2013 primește Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Film 4 Fun de la Sinaia, în ianuarie 2014 primește premiul Forumului Muzical Român, iar în septembrie 2014 Stela Popescu și Alexandru Arșinel au fost premiați cu Diploma In Honoris, cu ocazia redeschiderii și inaugurării Hanului Gabroveni, cel mai nou centru cultural – artistic al Bucureștilor.

stela popescu stereoStela Popescu a fost implicată în acțiuni de binefacere, Fundația ”StelaR” pe care a înființat-o alături de Alexandru Arșinel, organizând, anual, Gala Premiilor „Mihai Maximilian”, dedicate memoriei și amintirii fostului său soț și unul dintre cei mai prolifici autori de texte de revistă.

Stela Popescu a însemnat umor, excelență, muncă asiduă și pasiune fără limite, toate dedicate publicului care o prețuiește atât de mult.

Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viață, Stela Popescu a fost sărbătorită sâmbătă 19 decembrie 2015, în foaierul Sălii „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, prin vernisajul expoziției de fotografie ”Steaua Teatrului de Comedie – Stela”, un excepțional remember al rolurilor remarcabile și memorabile pe care le-a interpretat în perioada în care a fost actrița Teatrului de Comedie.

Iar la 21 decembrie 2015, chiar de ziua actriței, a fost sărbătorită la Palatul Național al Copiilor cu ocazia spectacolului aniversar ”Stela Popescu și prietenii ei”, din care nu au lipsit Maria Dragomiroiu, Mirabela Dauer, Sanda Ladoși și Adrian Enache.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,24
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
6
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău