PORTRET | Maia Morgenstern – o artistă absolut încântătoare

  • 01 Mai 2021 16:55
PORTRET | Maia Morgenstern – o artistă absolut încântătoare

Sâmbată, 1 mai, actrița de teatru și film Maia Morgenstern împlinește 59 de ani. Ea este una dintre cele mai apreciate și iubite personalități ale culturii române iar talentul său excepțional a depășit granițele țării.

Este cunoscută mai ales pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos“, pentru rolurile jucate în filme precum „Balanța“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Îngerul albastru“ sau „Park Your Car in Harvard Yard“. Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Național București, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Metropolis, la Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamț, zeci de spectacole de teatru radiofonic, teatru și film TV. Și, ca o încununare a muncii sale, i-au fost acordate nenumărate și importante premii și distincții, toate acestea făcând din Maia o extrem de valoroasă personalitate a țării noastre, care uimește mereu publicul de pretutindeni prin puterea și originalitatea emoțiilor pe care le transmite, fiind un model de tenacitate și dăruire, de modestie și umanitate, pentru noi toți.

Maia Emilia Ninel Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la București, într-o familie de evrei pasionați de teatru. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafarul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, tocmai personajul pe care l-a interpretat, peste ani, în filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”.

Încă din copilărie, Maia Morgenstern a început să îndrăgească scena, însă visul ei secret era acela de a deveni balerină.

În octombrie 2016, ea a mărturisit, în cadrul emisiunii „Prietenii de la 10”, la Radio România Actualități, că teatrul radiofonic a fost marea ei pasiune încă de mică, atunci când în casa părintească nu exista televizor și astfel a crescut cu radioul. Pedeapsa cea mai cruntă pe care o primea de la tatăl său era să îi interzică să asculte piesele radiofonice, care au reprezentat o parte din universul copilăriei sale.

A absolvit Școala Centrală din București, iar în anul 1980, a încercat la examenul de la Teatru dar a fost respinsă, fiind angajată ca figurantă la Teatrul Evreiesc de Stat. Un an mai târziu era totuși admisă, iar în anul 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

În anul 1985 devenea actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a activat până în anul 1988. Pe scena teatrului nemțean a jucat în rolurile Gwendolen Fairfax, în „Bună seara, domnule Wilde”, muzical de Henry Mălineanu după Bernard Shaw, regia Nicolae Caranfil, în rolul Lucietta din „Piațeta” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, a fost Tofana – „Patima roșie” de Mihail Sorbul și Ioana, din „Acești îngeri triști” de Dumitru Radu Popescu.

În teatru a avut alte numeroase colaborări cu instituții de spectacole precum Teatrum Mundi, rolul Nebuna – „Teatru descompus” de Matei Vișniec, regia Cătălina Buzoianu, 1993, cu Teatrul Mic, rolul Doamna Warren – „Profesiunea doamnei Warren” de George Bernard Shaw, regia Claudiu Istodor, 2012, cu Teatrul Radu Stanca din Sibiu unde a jucat rolul Arkadina – „Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, 2007, cu Teatrul Național din Craiova, pentru rolul Clitemnestra – „Orestia” după Sofocle, regia Silviu Purcărete, 1998, sau cu Teatrul Național din Cluj-Napoca unde a interpretat personajul Führerin, în „La ordin, führer!” de Brigitte Schwaiger, în regia lui Mihai Măniuțiu, 2017.

De asemenea, Maia Morgenstern a colaborat cu Teatrul Luni – Compania Teatrul Deschis, pentru spectacolul „Chantan au Lait” după Mircea Dinescu, regie proprie, 1997 și rolul Chirița – „Chirița în voiaj” după Vasile Alecsandri, cu Teatrul Metropolis, unde a jucat rolul Amelie – „Jubileul” de Jean-Marie Chevret, regia Radu Beligan, 2012 și în „Love Stories” de Radu F. Alexandru, regia Claudiu Goga, 2011, cu Compania D`Aya (care a jucat pe terasa „La Motoare”), în rolurile Maitreyi la 60 de ani – „Maitreyi” după Mircea Eliade și Maitreyi Devi, regia Chris Simion, 2011 și Master of Ceremony – „Și caii se împușcă, nu-i așa?” de Horace McCoy, regia Chris Simion, 2007.

În București, actrița a colaborat și cu alte trei prestigioase instituții de cultură, cu Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, pentru rolurile Doamna T – „Patul lui Procust” după Camil Petrescu, regia Cătălina Buzoianu, 1995, Jenny – „Totul în grădină” de Edward Albee, regia Tudor Mărăscu, 1997, Turandot – „Turandot” de Carlo Gozzi, regia Cătălina Buzoianu, 2000 și Fata vitregă – „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei, 2005, cu Teatrul Odeon, unde a interpretat personajele Zibelda, Curvă, Țigancă, Camilla, Infirmieră, Fiica lui Solomon – „Saragosa – 66 de zile”, regia Alexandru Dabija, 1999, Rosa Frohlich zisă Lola Lola – „Îngerul albastru” după Heinrich Mann, regia Răzvan Mazilu, 2001 și Isadora Duncan – „Când Isadora dansa” de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu, 2012 și cu Teatrul de Comedie, pentru rolul din „Elixir”, de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Marcel Țop, 2017.

Excepționala actriță a avut și numeroase colaborări externe, fiind prezentă, spre exemplu, pe scena sălii Megaron din capitala Greciei, Atena, unde a interpretat rolul Electra – „Electra”de Sofocle, regia Yiannis Margaritis – Olimpiadele Culturale, Atena, 2002 și toate rolurile feminine – „Lysistrata”de Aristofan, regia Michael Cacoyannis, 2005.

În 2016, pe 14 și 15 octombrie, Teatrul Schauspielhaus din Graz, Austria, în colaborare cu Festivalul internațional de artă contemporană „steierischer herbst“  a prezentat premiera austriacă a spectacolului „Empire“ cu Maia Morgenstern, în regia lui Milo Rau. Spectacolul s-a jucat în limbile română, arabă, greacă și kurdă, cu supratitrări în limba germană și a reprezentat o producție a IICP — Institutul Internațional al Crimelor Politice, în colaborare cu Zürcher Theater Spektakel din Zürich, Teatrul Schaubühne din Berlin și Festivalul „steierischer herbst“  de la Graz, fiind susținută de Kulturförderung Kanton St. Gallen și Schauspielhaus Graz și promovată de Institutul Cultural Român de la Viena.

În anul 2012, Maia Morgenstern a devenit manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București, poziție din care își dedică experiența, energia și pasiunea pentru salvarea culturii, a tradiției și a civilizatiei idiș.

Actrița a fost prezentă și în seriale TV în rolurile maica Irina – în Aniela, 2009, Marieta – în Iubire și Onoare (2010-2011) și Țața Rapidoaica – în Las Fierbinți – 2012-2015.

Maia Morgenstern a fost și membră în juriile unor prestigioase festivaluri internaționale – Festivalul de la Geneva – în 1995, Festivalul de la Salonic – un an mai târziu, Festivalul de la Angers – în 1998, Festivalul de la Monte Carlo – în anul 2000 și Carnavalul de la Veneția – în 2014.

Între anii 1983-1999, Maia Morgenstern a fost căsătorită cu actorul Claudiu Istodor, cei doi având un băiat – Tudor Aaron Istodor, născut în anul 1984 -, apoi actrița a născut o fetiță – pe Eva Leea Cabiria -, venită pe lume în anul 1999 dintr-o relație neoficializată cu actorul András István Demeter – , iar în anul 2003 s-a recăsătorit cu medicul Dumitru Băltățeanu, cei doi având o fetiță – Ana Isadora, născută în anul 2003.

Maia Morgenstern a primit, pentru cariera sa artistică absolut fabuloasă, un număr impresionat de premii, titluri și distincții: în 1988 – mențiune la Festivalului Național de Film de la Costinești, pentru rolul Maria, din filmul ”Maria și marea”, în 1990 – premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin, Medeea din ”Trilogia antică”, premiul UCIN pentru rolul din filmul ”Cei care plătesc cu viața” și Premiul Național ”Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriță a anului 1990, pentru rolul Medeea, din ”Trilogia antică”, În 1992 – premiul AUR (Asociația Umoriștilor Români) pentru rolul din filmul ”Balanța” și premiul ”Les stars de demain”, la Geneva, pentru ”Cea mai bună actriță” și Premiul Criticii, pentru același rol din filmul ”Balanța”, în 1993 –     premiul Felix (European Film Awards) pentru rolul din filmul ”Balanța”, premiul UNITER pentru cea mai bună actriță a anului 1993, pentru rolul Lola, din spectacolul ”Astă seară: Lola Blau”, premiul ”Theatre vivant” al Radio France International pentru cel mai bun spectacol în franceză – ”Teatru descompus”,”Ursul de Argint! la Festivalul Filmului de la Berlin pentru rolul din filmul ”Balanța”, Premiul Național ”Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriță a anului 1993, pentru rolul Haya, din ”Ghetto” și premiul revistei Flacăra pentru rolul Ioana Nebuna, din ”Cruciada copiilor”. De asemenea,  în 1997, primește premiul ”Irina Răchițeanu Șirianu” pentru spectacolul ”Dama cu camelii”, în 2004, Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează ”Actrița și Femeia anului 2003”, în anul 2004 – primește premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos” și devine societar de onoare al Teatrului Național din București, în 2010 – este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România, în 2012 – primește ”Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler”, din partea statului francez iar în 2013 – primește Ordinul Regal ”Nihil Sine Deo”.

De asemenea, în anul 2011, chiar de ziua sa, devenea prima femeie care a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, urmându-le altor personalități precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan și Amza Pellea. Cu acel prilej, actrița declara: “Acest moment mă responsabilizează, mă onorează, mă emoționează, mă face grozav de mândră. Da, sunt mândră, sunt fericită. (…) Este un moment de mare emoție, un moment al unui bilanț. Este ziua mea și poate este unul dintre cele mai frumoase daruri, cadouri, pe care viața, pe care în special publicul, colegii de breaslă mi le pot oferi. (…) Acest moment va rămâne în conștiința mea, în sufletul meu”.

La 13 noiembrie 2017, Maia Morgenstern a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artis al Universității de Vest din Timișoara.

Tot în 2017, de Ziua Națională a României, Primăria Generală a Capitalei a oferit diploma de excelență și cheia orașului București unor personalități de excepție care ne-au marcat existența. Este vorba de actrița Maia Morgenstern, alături de academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici, și Răzvan Theodorescu, soprana Felicia Filip, marea glorie a tenisului mondial Ilie Nastase și medicul pediatru, prof. dr. Dan Mircea Enescu.

În 2018, Maia Morgenstern a fost distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău