PORTRET: Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania” și povestea sa unică

  • 19 Septembrie 2021 12:46
PORTRET: Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania” și povestea sa unică

Duminică, 19 septembrie, se împlinesc 10 ani de la plecarea la Domnul a marelui muzician Johnny Răducanu, cel mai important și cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și lider de formație, apreciat atât în țară cât și în străinătate, Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”, se arată într-un material realizat de RADOR.

Johnny Răducanu (pe numele său real Răducanu Crețu) s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețu Solcanu.

Mama lui Johnny Răducanu cânta la pian, frații ei, de asemenea – Oană (pian, contrabas, trompetă, baterie), Cristache (vioară) și Sandi – pian. La rândul lui, tatăl lui Johnny Răducanu – Crețu Costică – cânta la contrabas, însoțise trupa de operă Leonard și era fiul lui Petre Crețu Solcanu (el însuși cânta la diblă, ca și fratele lui mai mare, Șerban, ceilalți doi frați mai mici – Micul și Ghioca – fiind potcovari).

Din ceilalți nouă frați ai lui Johnny Răducanu, toate cele cinci surori ale lui au murit în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, iar dintre cei cinci băieți Johnny a fost mezinul.

Cel mai mare dintre ceilalți patru băieți era Dumitru (Mitică) Crețu, pianist și compozitor la București, al cărui fiu, Michael Crețu – finul de botez al lui Johnny Răducanu – este, ca și nașul său, contrabasist, compozitor și profesor la Manchester, al doilea frate al lui Johnny era pianistul Ion Mișu Crețu, primul dirijor al Ansamblului „Doina Vrancei” din Focșani, iar ceilalți doi frați ai maestrului au locuit la Câmpulung Moldovenesc – Victor Crețu, care se dedicase viorii, dar a decedat de tânăr, și Mitei, care a fost zețar.

Johnny își face studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le începe la vârsta de cinci ani, în 1936, sub îndrumarea profesoarei Giuseppina Papanti, în cadrul Societății Filarmonice „Lyra” – înființată la Brăila în 24 octombrie 1883, ce avea să funcționeze până la transformarea localului în cinematograf, în 1947.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a-și ajuta familia, Johnny Răducanu cânta la acordeon, cu prilejul unor petreceri organizate de ofițeri.

Despre copilărie, artistul declara: „Îmi amintesc primăverile copilăriei, când ieșeau țigăncile cu ghiocei și zambile, când se însorea puțin, se schimba lumina de iarnă și adia ușor vântul de simțeai că plutești deasupra pământului. Soarele era crud, n-avea putere, dar venea, așa, o căldură parcă de jos în sus, din pământ. Umblai ca un nebun după un zâmbet de fată, după un clipit de gene. Cât am fost copil (mare haimana, până am început să iau în serios pianul!), mama știa că de cum dădea colțul ierbii și până se usca, toată ziua stăteam afară, la joacă. Era o fericire pentru toată omenirea. Pe noi, adolescenții, ne făcea să visăm; tinerețea pulsa în noi și știam că puteam să cucerim lumea întreagă. Tot primăvara, lumea ieșea la terase și grădini, orchestrele își recompuneau repertoriul și reîncepeau programele teatrelor de vară. Tata își reînnoia contractele și mergea să cânte la restaurantele hotelurilor de pe Riviera franceză.”

A studiat la Școala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”), începând cu anul 1950, pe care Johnny a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, clasa contrabas – clasa profesorului Iosif Prunner – , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, când Johnny avea 22 de ani, Maria Tănase – care lucrase și cu tatăl lui, cu contrabasistul Crețu Costică – îl ia pe tânăr în formația ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în București și în țară.

În anii ’50, a cântat la cluburi din Mamaia, mai ales la barul de la ultimul etaj al Hotelului Perla, iar Între anii 1957 și 1971 a fost membru al orchestrei Casei de discuri ”Electrecord”.

A fost căsătorit cu Geta Costin între anii 1962 și 1970, însă după divorț relația dintre cei doi a fost mai caldă ca niciodată, de-a lungul anilor, până la plecarea dintre noi a doamnei, în anul 2008. Ea a fost muza artistului, fără de care amintirile muzicale care au rămas în urma lui Johnny ar fi fost cu siguranță mai sărace. Despre fotsta sa soție, artistul declara, la despărțire: „O lumină blândă a fost în viața mea Geta Costin. A fost un dar de la Dumnezeu întâlnirea cu ea, pentru că mi-a schimbat viața. A trecut peste toate prejudecățile, a avut răbdare cu mine, m-a făcut să înțeleg că numai cu talentul și cu harul de la Dumnezeu nu faci nimic dacă nu ești instruit și cultivat”.

A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova în anul 1962, la Festivalurile de muzică ușoară de la Varșovia și Praga – în anul 1968, la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franța, Grecia, Belgia, Statele Unite, sau Elveția.

A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, începând cu anul 1971, în anul 1976 i-a fost conferită „Diploma de merit” oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală, iar în anul 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ”Louis Armstrong” din New Orleans.

În anii ’80 era invitat constant la atelierele de improvizație ale artiștilor de jazz din Constanța.

A colaborat cu muzicieni importanți ai lumii – trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiștii Friedrich Gulda și Guido Manussardi, și a cântat și cu nume mari ale muzicii de jazz de la noi, Anca Parghel și Teodora Enache.

Printre realizarile discografice în domeniul jazz-ului se numără: ”Jazz made in Romania” (1987); ”Confesiuni” (I, II, III); ”To His Friends” (1997); ”Jazz Behind the Carpathians” (1999); ”Jazz antifanariot” (2002); ”Jazz Made in Romania-Live in San Francisco” (cu Teodora Enache, 2002), ”Jazz Bestament” (2005); ”Chamber Jazz Music” (2008); ”Inside Stories-Jazz Poems” (2009).

Pe lângă activitățile sale din domeniul muzical, Johnny Răducanu s-a remarcat și pe scena teatrului. Astfel, a susținut împreună cu Ion Caramitru spectacolul de teatru poetic “Dialoguri și fantezii în jazz” pe scena Teatrului Național București, dar și pe scene internaționale, cum ar fi Teatrul Moliere-Maison de la Poesie din Paris.

Johnny a primit, prin Hotărârea Consiliului local Municipal nr. 136 din 29 septembrie 1997, titlul de „Cetățean de Onoare al Brăilei”, care i-a fost înmânat în cadrul unei ceremonii oficiale, la 25 octombrie 1997.

În anul 2002, îi apare primul său volum autobiografic, „Singurătatea, meseria mea”, la Regent House Printing & Publishing, iar în anul 2005, cel de-al doilea – „Țara lui Johnny”, la editura Vivaldi.

Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat și compoziția, scriind numeroase piese de jazz, dar și de muzică ușoară, cum sunt ”Vechiul port”, ”De mult într-o carte”, ”Nu veni, nu pleca”, ”Mă cheamă marea”, ”Iarna, iarna”.

A compus, de asemena și ilustrația muzicală a unor piese de teatru importante – ”Livada de vișini” și ”Don Juan”.

Pe 13 octombrie 2008, a primit diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice Lyra și medalia jubiliară „Lyra 125”, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila.

În aprilie 2010, Johnny Răducanu a susținut, alături de Aura Urziceanu, un concert memorabil la Sala Palatului, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

A trecut prin cinci by-pass-uri, era bolnav de ani buni de diabet și primea din partea statului român o pensie de … 420 de lei.

Johnny Răducanu a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 2011, în locuința sa din Strada Oltarului din București, în urma unui atac de cord. A fost înmormântat la Cimitirul Mănăstirii Cernica, la 21 septembrie 2011.

La 8 decembrie 2011 a fost lansată cartea “Johnny Răducanu – 30 de miniaturi pentru pian”, apărută la Editura Tracus Arte, iar începând din anul 2013, la Brăila, are loc anual Festivalul Internațional de Jazz ”Johnny Răducanu”, organizat de Consiliul Județean Brăila, Centrul de Creație, ”în scopul omagierii ilustrului brăilean Johnny Răducanu, al perpetuării operei sale, a personalității sale artistice distincte”.

Cu o carieră muzicală ce s-a întins de-a lungul a mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu, a fost un veteran al muzicii românești.

Ca om a fost întotdeauna un jovial, un individ pus pe glume, deși în sinea sa a rămas un singuratic, dar și un critic înverșunat al realităților nedrepte din viața de zi cu zi. Johnny Răducanu a fost un om care și-a trăit viața din plin, cu pasiune, uneori cu excese, dar a știut să contrapună celebrității și valorii sale, decență și discreție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău