PORTRET: Horia Andreescu – un artizan al detaliului artei dirijorale

  • 18 Octombrie 2021 10:50
PORTRET: Horia Andreescu – un artizan al detaliului artei dirijorale

Luni, 18 octombrie, dirijorul Horia Andreescu împlinește 75 de ani. A fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și întreține o relație specială cu această importantă instituție muzicală a țării încă de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, iar în anii ’80 și ’90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane precum Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin, scrie RADOR.

Horia Andreescu s-a născut la 18 octombrie 1946, la Brașov.

În anul 1965 a absolvit Liceul de muzică din orașul natal, la secția oboi.

În anul 1967, avea loc debutul său ca șef de orchestră, la pupitrul Orchestrei de tineret din Brașov, în perioada în care era student la Conservatorul din București (1965-1973), unde a urmat cursuri de compoziție și dirijat, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, avându-l drept coleg pe un alt viitor mare dirijor, Cristian Mandeal.

În anii 1974 – 1975, a urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena – cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher -, apoi a participat la cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache.

În perioada 1978 – 1980, a absolvit cursuri de dirijat la Trier și München, care s-au dovedit determinante pentru cariera sa remarcabilă din anii ce au urmat.

În perioada 1974 – 1987, a fost dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, perioadă în care a acumulat un repertoriu vast și în care și-a consolidat renumele de dirijor de anvergură pe plan național și internațional, în anul 1987 a devenit dirijor la Filarmonica „George Enescu”, iar în perioada 1987 – 1990 a fost director adjunct artistic al acesteia.

Dimineața, 7 aprilie 2003

În anul 1988 a fondat și, de atunci, a dirijat Orchestra de Cameră „Virtuozii din București”, iar în perioada 1987 – 1991, a fost profesor de dirijat la Conservatorul din București.

Horia Andreescu a fost dirijor oaspete permanent la Mecklenburgische Staatskapekke Schwerin (1979-1990), la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), și Filarmonica din Dresda (1983-1993).

În perioada 1992 – 1999, a fost director artistic al Formațiilor Muzicale Radio din București, iar din anul 1999 a fost dirijor șef al orchestrelor radio, până în anul 2010.

În anul 2004, Orchestra Națională Radio a suținut, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, un concert la Bruxelles – la 5 mai, iar în noiembrie a realizat un turneu european ce a cuprins concerte la Paris – 2 noiembrie, Bratislava – 4 noiembrie și Viena – 5 noiembrie.

La 30 octombrie 2009, Orchestra Națională Radio a susținut un concert extraordinar cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu și având-o ca solistă pe pianista Dana Borșan. În pauza concertului a avut loc vernisajul expoziției pictoriței Anca Seel. Ambele evenimente au avut loc cu ocazia redeschiderii Studioului de concerte „Mihail Jora” al Radiodifuziunii, după ample lucrări de renovare. Studioul, construit în 1959 și inaugurat in 1961 – este cea mai mare sală de concerte simfonice și corale din țară și singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală.

Horia Alexandrescu a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” și profesor asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

Horia Andreescu alături de violonistul rus Maxim Vengerov

A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya, la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig.

Cu orchestre românești a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croația etc.

A participat la prestigioase festivaluri internaționale – a dirijat la festivalurile internaționale George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Musik-Bienale Berlin, Festivalul de muzică modernă – , iar la Festivalul din Santander și Europa Musicale-Munchen a participat cu Orchestra Națională Radio.

A prezentat numeroase audiții de muzică românească și universală, iar în repertoriul său, pe lângă vasta literatură simfonică și concertantă, figurează și lucrări lirice ale unor compozitori germani, italieni, francezi.

Horia Andreescu a promovat constant peste hotare creațiile compozitorilor români, în special ale lui George Enescu, la Berlin, Viena, Munchen, Amsterdam, Madrid, sau în Japonia.

Înregistrările a 7 CD-uri cu lucrări de Enescu, 6 dintre ele realizate cu Orchestra Națională Radio, pentru casa Olympia din Londra care a asigurat o distribuție internațională, au fost comentate cu entuziasm de presa muzicală din întreaga lume.

A avut o preocupare constantă pentru reconsiderarea și punerea în valoare – prin înregistrări Radio sau pe CD – a creației compozitorilor transilvăneni din secolul al XVI-lea până în zilele noastre (Bakfark, Sartorius d.J., A. Schencker, Caioni, Dittersdorf, Berger etc.).

A semnat peste 50 de înregistrări discografice, dintre care 12 sunt la pupitrul unor importante orchestre din Europa. În kardex-ul Radiodifuziunii Române se află peste 10.000 de minute cu lucrări dirijate în concerte și înregistrări speciale. A semnat, de asemenea, peste 60 de înregistrări discografice pentru Attacca și Cultuur en Media (Olanda), Naxos/Marco Polo, Bayer Records, RCA-Read Seal, Hastedt (Germania), Aksak (Franța), Electrecord, Artexim și Casa Radio (România).

Independent, 3 aprilie 2003

Alături de alte înregistrări ale dirijorului Horia Andreescu, integrala lucrărilor simfonice George Enescu, realizată pe opt CD-uri pentru firma ”Olympia” – Londra, în cooperare cu ”Electrecord”, s-a bucurat de multe comentarii elogioase în presa internațională.

Andreescu a colaborat cu mai toate vârfurile artei muzicale românești, iar dintre soliștii străini din concertele sale, pot fi menționați Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev.

A colaborat cu orchestre de mare prestigiu din întreaga lume, precum Gewandhaus Leipzig, Staatskapelle Berlin, Orchestra Simfonica din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestrele simfonice din Viena, Jerusalim, Orchestra Radio Viena, BBC Scoția, Orchestrele Radio din Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Nagoia, Israel Chamber Orchestra Tel Aviv, „Collegium Musicum” – Copenhaga, Orchestra Olandeză de Cameră etc.

La 17 octombrie 2006, Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a organizat aniversarea maestrului Horia Andreescu, la împlinirea vârstei de 60 de ani, printr-o ceremonie desfășurată la Galeria Dialog. La eveniment au fost invitați oameni de cultură și de artă, care l-au omagiat pe maestrul Andreescu, printre aceștia numărându-se Constantin Bălăceanu Stolnici, Ștefan Niculescu, Grigore Constantinescu, Maria Țoghină și Karen Baboian.

În compania Orchestrei Simfonice Radio Berlin, a înregistrat, în anul 2010, cel de al doilea CD, de data aceasta cu muzică românească, pentru firma CPO – Germania.

Romanian Sinfonietta Orchestra, care a debutat în 2010, este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 15 și 21 ani, selectați la nivel național și pregătiți de maestrul Horia Andreescu.

La 25 iulie 2016, Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijată de Horia Andreescu, a deschis Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii”, cu un program Ligeti, Bruch, Dvorak.

La împlinirea vârstei de 70 de ani, Filarmonica „George Enescu” l-a onorat pe Horia Andreescu, dirijor principal al orchestrei simfonice a celei mai vechi instituții românești de profil, cu două concerte extraordinare. Astfel, iubitorii muzicii clasice au sistat la două concerte vocal-simfonice, în 20 și 21 octombrie 2016, în care Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii „George Enescu“, au încântat, bineînțeles, sub bagheta dirijorului aniversat Horia Andreescu.

Începând din luna februarie a anului 2017 dirijorul Horia Andreescu a fost directorul general adjunct al Filarmonicii „George Enescu”.

În fine, la 5 septembrie 2017, Festivalul George Enescu a oferit o paletă muzicală excepțională, în seria „Mari orchestre ale lumii”, Orchestra Națională Rusă aflându-se pe scena Sălii Palatului, la pupitru fiind dirijorul Horia Andreescu, iar solistul serii – violonistul Vadim Repin.

România literară nr. 52/1987

Horia Andreescu a primit numeroase premii și distincții: premii la concursurile de dirijat „Nikolai Malko” de la Copenhaga – în 1977 – și „Ernest Ansermet” de la Geneva – în 1978 -, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin (în 1981) și alte numeroase premii și distincții în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat „Dirijorul anului” în 1997, Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofițer în anul 2000, Premiul UNESCO pentru promovarea artei românești în lume – în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România și Ordinul „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce în 2006.

La 24 octombrie 2012 i-a fost acordată Decorația regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Regele Mihai I, iar la 13 decembrie 2012, Academia Română a acordat premiile acestui for pe anul 2010, dirijorului Horia Andreescu fiindu-i decernată, cu acest prilej, Diploma „Meritul Academic”.

În anul 2015, la cea de a V-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România i-a fost decernat un premiu de excelență pentru întreaga activitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,49
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:5,05 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău