PORTRET: Draga Olteanu-Matei, artista cu un har inegalabil, a murit la vârsta de 87 de ani

  • 18 Noiembrie 2020 14:02
PORTRET: Draga Olteanu-Matei, artista cu un har inegalabil, a murit la vârsta de 87 de ani

În noaptea de 17/18 noiembrie 2020, marea actriță Draga Olteanu – Matei, reprezentantă a generației de aur, a murit la vârsta de 87 de ani.

Ea se afla internată la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, unde fusese adusă în urmă cu cinci zile, pentru o hemoragie digestivă.

Ea a avut o carieră artistică strălucită marcată de roluri memorabile, mai ales în creații de comedie, roluri interpretate în peste 90 de filme, 100 de producții de televiziune și 50 de piese de teatru, precum și în numeroase producții ale Teatrului Național Radiofonic.

* * * * *

Draga Olteanu – Matei s-a născut în 24 octombrie 1933, la București.

Despre numele său artista a declarat peste ani: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliță roșie de mână și m-au purtat prin tot spitalul să mă arate și tatăl meu a zis să poarte numele Drag să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire și ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”

Primul spectacol, care se numea „Prințesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale școlii, fie ale Casei Armatei, și de obicei ea le conducea.

În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Brașov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei. În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

În septembrie același an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kirițescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieșu etc.

Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979), regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea.

Draga Olteanu Matei își amintea de colaborarea cu nemuritorul Amza Pellea, astfel: “Amza a făcut un personaj național. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult și mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza și îi spuneam că aș fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”.

De asemena, mai recent, a fost protagonista serialelor TV Cuscrele (2005-2006) și Narcisa Sălbatică (2010-2011).

Alte filme, pentru marele ecran, în care a jucat sunt Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).

A avut numeroase roluri în Teatrul Național Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Milionarul”, „Momente și schițe”, „Mușcata din fereastră” sau „Visul unei nopți de iarnă”.

În 13 octombrie 1970 se căsătorește cu Ion Matei, doctor în Piatra Neamț.

După pensionarea actriței, în 1992, a înființat, la Piatra Neamț, propria companie pentru actori neprofesioniști „Teatrul Vostru”, unde actrița instruiește tinerii în arta teatrului, iar în 2007 cei doi soți s-au mutat la Piatra Neamț.

Din păcate, pe 15 aprilie 2014, Ion Matei a trecut la cele veșnice, artista suferind o imensă durere, după o căsnicie fericită de 44 de ani.

Actrița a colaborat și la realizarea a numeroase producții ale Teatruluiu Național Radiofonic, printre acestea aflându-se „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov, dramatizarea radiofonică Tereza Trestian, regia artistică Paul Stratilat – în anul 1967,

„Întâlnire cu Vasile Alecsandri” de Virgil Brădățeanu, regia artistică Paul Stratilat – în 1980, „Milionarul” de Iordan Iovkov, traducere de Atanasie Gospodinov, adaptare radiofonică de Mugur Marlan, „Momente și schițe” de Ion Luca Caragiale, regia artistică Ion Vova – 1971, sau „Mușcata din fereastră” de Victor Ion Popa, adaptare radiofonică de Mircea Popescu, regia artistică Dan Puican – 1974.

Draga Olteanu – Matei a primit de-a lungul carierei numeroase premii și distincții, printre care Premiul ACIN, pentru rolurile „Ilustrate cu flori de cîmp„ și „Filip cel bun” (ambele realizate în 1974) – în anul 1975, sau Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” – la 30 mai 2002.

De asemenea, a primit, în anul 2003, Premiul pentru Cea mai iubită actriță acordat de TVR și Prime Time World Broadcast, în anul 2004 – Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005 – Premiul de Excelență al Revistei VIP și în 2010 – Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

A fost Societară de onoare a Teatrului Național și Cetățean de onoare al municipiilor București și Piatra Neamț.

La 23 octombrie 2014, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, artista a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române la acea vreme, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

Draga Olteanu Matei a fost un om plin de vervă, exigent profesional, dar care degaja căldură și înțelepciune, către publicul care întotdeauna i-a arătat la rândul lui dragoste și recunoștință, pentru un har artistic inegalabil care a încântat de-a lungul timpului.

La 24 octombrie 2018, îndrăgita actriță Draga Olteanu – Matei a fost sărbătorită cu public la împlinirea vârstei de 85 ani printr-un eveniment organizat de Consiliul Județean la Cinematograful „Dacia” din municipiul Piatra-Neamț.

Draga Olteanu Matei a fost internată pe 13 noiembrie la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, după ce a fost transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive. În pofida eforturilor echipei medicale, starea actriței s-a degradat, ea având multiple afecțiuni.

Răzvan Moceanu

RADOR – 18 noiembrie

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău