PORTRET | Cine a fost împăratul Akihito și ce lasă în urmă

  • 30 Aprilie 2019 11:56
PORTRET | Cine a fost împăratul Akihito și ce lasă în urmă

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat marți, fiind primul gest de acest gen din istoria ultimilor 200 de ani a Japoniei. Domnia lui de 30 de ani este văzută de istorici ca o revoluție pașnică de la monarhia divină, care a dominat Japonia peste două mii de ani, la monarhia constituțională. Criticat de conservatori, apreciat de progresiști, Akihito a făcut din apropierea de popor, marele atuu al domniei lui, alături de promovarea păcii la nivel mondial. I-a stat alături, în toți acești ani, Michiko, poate cea mai iubită împărăteasă a Japoniei, scrie digi24.

Timp de 30 de ani, din balconul palatului imperial, niponii au primit salutul aceluiași împărat. Afecțiunea de care s-a înconjurat Akihito se datorează faptului că monarhul, care odinioară avea un rol undeva între cer și pământ, a știut când să coboare alături de supuși pentru a-i alina și încuraja. Nu și-a uitat niciodată menirea.

În același timp, împăratul trebuie, la rândul lui, să acorde mare atenție rolului său, să depună eforturi pentru ca oamenii să aibă o înțelegere aprofundată a acestui rol și să țină mereu cont de faptul că împăratul trebuie să fie mereu alături de poporul său”, spune Akihito, împăratul Japoniei.

Al 125-lea monarh al Imperiului Țării Soarelui s-a născut pe 23 decembrie 1933. Încă de la început, viața sa a părut sub semnul schimbării. Părinții au hotărât să primească educație occidentală, în paralel cu cea tradițională. Akihito a ajuns astfel student în Anglia, dar nu și-a neglijat nicio clipă obligațiile de prinț moștenitor.

Până să urce pe Tronul Crizantemei, Akihito a mai înregistrat o premieră. A cerut-o în căsătorie pe Michiko Shoda, prima femeie fără sânge albastru care avea să devină împărăteasă și cel mai fidel sfătuitor al suveranului Japoniei. În 1959, căsătoria lor a fost un adevărat festival al presei mondene.

Conservatorii niponi erau însă consternați de alegerea prințului, iar atmosfera ostilă față de proaspăta prințesă a făcut ca tocmai în ziua nunții, un bărbat să atace caleașca princiară. Din fericire, a fost oprit la timp. Apoi, timp de trei decenii, cuplul princiar a trăit discret, până în 1989, când Akihito și Michiko au devenit împăratul și împărăteasa Japoniei.

Misiunea de monarh a lui Akihito a fost de la început dificilă. Trebuia să cinstească memoria tatălui său, dar era conștient că trebuie să se desprindă de moștenirea politică a acestuia, legată de rolul Japoniei în al Doilea Război Mondial. Akihito a ieșit din izolarea tradițională a familiei imperiale. Împreună cu împărăteasa, s-a întâlnit cu victimele unor catastrofe naturale, a vizitat cămine de bătrâni și persoane cu dizabilități, cu o naturalețe și lipsă de protocol ce i-au atras deopotrivă criticile conservatorilor și admirația progresiștilor.

Tot împăratul a dat semnalul unei acceptări a responsabilității Japoniei pentru ororile comise de armată în cel de-al Doilea Război Mondial. A vizitat China, Indonezia sau Filipine, țări atacate și ocupate în timpul conflagrației mondiale, iar la 70 de ani de la sfârșitul războiului a vorbit de remușcări profunde, fidel crezului domniei sale: Pace Pretutindeni.

„Nu vom repeta niciodată ororile războiului. Eu, împreună cu întreaga națiune japoneză, ne exprimăm cele mai profunde remușcări, în memoria celor care au murit în război”, a spus Akihito.

Demni, ușor ireali în felul în care se mișcă, salută și zâmbesc, Akihito și Michiko au fost timp de 30 de ani chipul perfect al monarhiei nipone. Undeva departe, dar în același timp aproape de supuși, ca un fel de rude pe care le revezi întodeauna cu plăcere. Pentru ei înșiși, suveranii și-ai păstrat intimitatea pasiunilor, fie că vorbim de muzica clasică sau de tenisul pe care îl practică împreună de peste jumătate de secol.

Deși împăratul Japoniei nu mai este considerat oficial un zeu din 1945 încoace, mulți japonezi continuă să venereze familia imperială, așa că anunțul abdicării, venit din senin acum trei ani, i-a șocat pe niponi.

Mă gândesc la ce ar fi mai bine pentru țară, pentru popor și pentru membrii familiei imperiale care îmi vor fi succesori”, și-a argumentat împăratul decizia.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău