PORTRET | Bob Marley – „părintele” muzicii reggae

  • 07 Februarie 2018 10:04
PORTRET | Bob Marley – „părintele” muzicii reggae

Marți, 6 februarie, se împlinesc 73 de ani de la nașterea muzicianului și activistului Bob Marley, cel mai cunoscut și important exponent al muzicii reggae din istorie. Este omul care a făcut ca acest gen muzical să fie răspândit în întrega lume dar și un adevărat brand de țară, prin intermediul său și al muzicii sale Jamaica devenind cunoscută pe plan mondial. Au rămas în urma sa cele mai celebre piese ale sale – „I Shot the Sheriff”, „No Woman, No Cry”, „Three Little Birds”, „Exodus”, „Could You Be Loved”, „Jamming'”, „Redemption Song”, sau „One Love”. „Exodus” al lui Bob Marley & The Wailers a fost declarat de revista Time ca fiind cel mai reușit album al secolului 20, iar artistul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în anul 1994.

Robert „Bob” Nesta Marley s-a născut la 6 februarie 1945, la Nine Miles, Rhoden Hall, Saint Ann, în nordul insulei Jamaica, din Marea Caraibe. Era fiul Cedellei Booker, o jamaicană de 18 ani și a lui Norval Marley, un căpitan britanic de 50 de ani.

Norval nu l-a recunoscut oficial pe Bob, deși a sprijinit financiar familia, iar copilul a crescut doar alături de mamă.

Ulterior s-a mutat alături de mama sa la Kingston, capitala țării, în speranța deschiderii unor perspective mai bune pentru existența lor.

Deși Bob a crescut în ambianța unei perifierii sărace, a devenit pasionat de mic de muzica reggae. Împreună cu prietenul său Neville O’Riley Livingston – Bunny – a început să compună și să interpreteze această muzică, ei fiind influentați de muzica lui Ray Charles, Curtis Mayfield, Brook Benton sau Fats Domino, și a grupului foarte popular în insulă The Drifters.

Între timp Bob se angajează la o turnătorie, unde suferă o arsură la un ochi.

În anul 1962 Bob Marley a participat la o audiție pentru producătorul muzical Leslie Kong, care, impresionat de calitățile sale, l-a invitat în studio să înregistreze câteva piese.

BOB MARLEYAstfel Marley înregistrează primele două single-uri „Judge Not” și „One Cup of Coffee”, lansate de casa de discuri Beverley’s sub pseudonimul Bobby Martell, care au atras puțină atenție din partea publicului.

În anul 1963 Bob se hotărăște să-și întemeieze o formație, alături de Bunny și Winston Hubert McIntosh (Peter Tosh), un tânăr muzician pe care l-a cunoscut în perioada în care lua lecții muzicale. Așa a apărut „Wailing Wailers”, o formație care a câștigat admirația percuționistului Alvin Patterson și i-a recomandat producătorului Clement Dodd, care a hotărât să promoveze grupul.

La finalul anului 1963 apărea primul single al trupei – „Summer Down”, celor din formație adăugânduli-se Junior Braithwaite și doi coriști, Beverly Kelso și Cherry Smith.

Pe 10 februarie 1966 Bob se căsătorește cu Rita Anderson o artistă cu carieră muzicală în devenire, apoi pleacă pentru câteva luni la mama sa, recăsătorită în Delaware, SUA.

În octombrie același an, Bob revine la Kingston, la șase luni dupa vizita Majestății sale Imperiale Haile Selassie, din Etiopia, care a impulsionat și a reînnoit mișcarea rastafari din insulă, care l-a atras și pe Marley.

De altfel această ideologie începe să se reflecteze și în muzica sa, mai ales după formarea unui nou grup, alături de Peter și Bunny – celebrul „The Wailers”.

Este perioada în care ritmurile frenetice jamaicane sunt înlocuite de tempo-uri mai moderate, de o muzică lentă și senzuală, în stilul numit rock-steady.

Soția lui Bob debutează în cariera muzicală cu succesul „Pied Piper”, o daptare după o veche melodie britanică pop.

Timp de un an cei trei muzicieni au avut propria lor casă de discuri – „Wail’N’Soul”, care nu a dat rezultate.

Însă evoluția grupului „The Wailers” avea să fie influențată de producătorul Lee Perry, care le-a adus un mare succes cu melodii precum „Soul Rebel”, „Duppy Conqueror”, „400 Years” și „Small Axe”.

În anul 1970, Aston „Family Man” Barrett – la bas – și fratele său, Carlton – la baterie, doi dintre cei mai mari muzicieni jamaicani, se alătură grupului, iar un an mai târziu Bob semnează un contract în Suedia cu CBS, casa de discuri a lui Johnny Nash.

marley1În 1973 Bunny a părăsit viața muzicală, fiind înlocuit de Joe Higgs, vechiul profesor de muzică. În același an, grupul a lansat cel de-al doilea album cu Island Records, „Burnin’”, un disc ce includea noile versiuni ale unor melodii ca „Duppy Conqueror”, „Small Axe” și „Put It On”, alături de „Get Up, Stand Up” și „I Shot The Sheriff” – piesă care l-a consacrat definitiv pe Bob Marley, ajungând pe primul loc în topul celor mai bine vândute single-uri din SUA.

În 1974, Bob Marley a petrecut majoritatea timpului în studio, rezultatul fiind melodii ca „Talkin’ Blues”, „No Woman No Cry”, „So Jah Seh”, „Revolution”, „Them Belly Full (But We Hungry)” sau „Rebel Music (3 o’clock Roadblock)”.

Un an mai târziu, Bunny și Peter părăsesc grupul pentru cariere solo.

1978 - Keskidee Arts Centre during Is This Love? music video shoot - Kings Cross, London, UK Foto: bobmarley.com
1978 – Keskidee Arts Centre during Is This Love? music video shoot – Kings Cross, London, UK
Foto: bobmarley.com

Albumul următor, „Rastaman Vibrations”, a fost lansat în anul 1976 și conținea melodii recum „Crazy Baldhead”, „Who The Cap Fit” și „War”.

La 5 decembrie 1976, Bob Marley, pe atunci un activist non-politic, a hotărât să participe la un concert gratuit la Kingston, cu intenția de a promova pacea. După anunțul concertului, guvernul convoca alegeri pentru 20 decembrie.

Cu două zile înainte de concert, Bob, alături de soția sa Rita, Lewis Griffith și managerul Don Taylor, sunt răniți într-un atentat, mult timp existând suspiciunea că însăși CIA fusese implicată. Bob a fost rănit de focurile de armă în piept, foarte aproape de inimă și la un braț, însă, din fericire, recuperarea sa a fost totală, astfel că spectacolul proiectat a avut loc în bune condiții.

După concert, încercând să prevină un eventual alt atentat, Bob pleacă la Londra, unde înregistrează cel mai important album al carierei – „Exodus”, care s-a aflat în topul muzical din Marea Britanie timp de 56 de săptămâni, grație și unor melodii precum „Waiting In Vain”, „Exodus” și „Jammin’”

În aprilie 1978 grupul revine în Jamaica pentru „One Love Peace Concert”, ocazie cu care Bob a fost invitat la sediul ONU din New York pentru a primi Medalia Păcii.

În vara anului 1979 este lansat albumul „Survival” – un album omagial pentru cauza panafricană -, care includea piese ca „Zimbabwe”, „So Much Trouble In The World”, „Ambush In The Night” și „Africa Unite”.

Următorul disc al grupului, „Uprising”, a fost lansat în 1980, incluzând hit-ul „Could You Be Loved ?” sau faimosul „Redemption Song”. Imediat, The Wailers au pornit în cel mai mare turneu european, spulberând orice record de asistență.

A urmat un turneu planificat în SUA, însă o mai veche rană la picior a lui Bob avea să înceapă să îi aducă mari necazuri. Rana netratată s-a dovedit a fi cancerigenă și cu toate tratamentele de care a avut parte, boala s-a extins.

Ultimul său concert a avut loc la 23 septembrie 1980 la Teatrul Stanley din Pitsburgh, Pennsylvania, acolo unde a fost înregistrată și versiunea live a melodiei „Redemption Song” de pe albumul Song of Freedom.

Bob a urmat apoi un tratament naturist la clinica doctorului Joseph Issels, în Baviera, însă boala avea să avanseze, iar în cele din urmă artistul pleacă din această lume, într-un spital din Miami, la 11 mai 1981, la vârsta de 36 de ani.

La 21 mai 1981, Bob Marley avea parte de funeralii naționale, fiind înmormântat în satul său natal, unde se odihnește într-un mausoleu. Se spune că în sicriul său au fost îngropate o minge de fotbal, un inel primit de la prințul Asfaw Wossen al Etiopiei – fiul mai mare al lui Haile Selassie, o plantă de cannabis, și o Biblie.

bob-marley-citaPentru Bob Marley, viața a fost scurtă dar densă: a avut nu mai puțin de 12 copii – doi adoptați din foste relații ale Ritei, trei cu soția sa, ṣi restul de 7 cu alte femei…

Autor: Răzvan Moceanu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău