Portofoliul de proiecte pe infrastructura de transport, discutate cu echipele EPIC și BEI

  • 30 Iulie 2022 13:03

Secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, împreună cu responsabilii pe domeniul infrastructura de transport din cadrul ministerului au întreprins în perioada 28-29 iulie, o vizită de lucru la sediul Băncii Europene de Investiții (BEI) din București.

Delegația MIDR a avut mai multe întrevederi de lucru cu reprezentanții entității ”Investiții în  Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC), creat de Comisia Europeană, cu susținerea BEI, în contextul implementării proiectelor de infrastructură majoră cu finanțarea externă.

Agenda discuțiilor s-a referit la executarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și BEI pentru realizarea Proiectului ”Moldova drumuri IV”, precum și la aspecte privind dezvoltare și implementare a proiectelor prioritare, dar și conceptualizarea Fișei de solicitare a suportului EPIC.

Secretarul general Lilia Dabija, a menționat că pentru realizarea corespunzătoare a Proiectului ”Moldova drumuri IV”, a fost solicitat suportul reprezentanților EPIC pentru elaborarea și prioritizarea proiectelor din portofoliul MIDR: ”Dorim să aplicăm și să valorificăm cele mai bune practici și experiențe europene în ceea ce privește securitatea de transport, infrastructura rutieră, conectivitate și mobilitate sustenabilă”. 

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 mil euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu BERD. Totodată, contractul de finanțare presupune și o alocare a 10 mil. euro în formă de grant, din sursele EPIC. 

În cadrul proiectului ”Moldova drumuri IV” este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a următoarelor sectoare de drumuri: Drumul M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău –Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălți, Drumul M2, centura orașului Chișinău, pe sectoarele 2 și 3, Drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontieră cu România, sectorul de ocolire a orașului Cimișlia.

R.Moldova a fost selectată ca o primă platformă de lansare a EPIC, datorită primului proiect analizat ”Fundamentarea și elaborarea Strategiei de Mobilitate a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030” și acceptat spre finanțare prin acest instrument. Proiectul a fost elaborat și promovat cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău