Portarul Stelei este mândru că Donald Tusk a amintit de cea mai mare performanță a fotbalului românesc (VIDEO)

  • 12 Ianuarie 2019 10:11
Portarul Stelei este mândru că Donald Tusk a amintit de cea mai mare performanță a fotbalului românesc (VIDEO)

Fostul mare portar al Stelei, Helmuth Duckadam, care în 1986 a apărat patru penalty-uri la rând în fața Barcelonei, aducând clubului bucureștean Cupa Campionilor, a reacționat la mesajul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, din cadrul discursului cu ocazia preluării României a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Duckadam s-a declarat mândru că lumea și-a adus aminte de performanța reușită la Sevilla, într-o noapte de mai.

„Știam că performanța Stelei din finala de la Sevilla contra Barcelonei va rămâne în memoria iubitorilor de fotbal. Dar, nu am visat vreodată, ca la un eveniment de asemenea importanță pentru România, precum preluarea președinției Consiliului UE, să fie menționat numele meu”, scrie el contul său de Facebook. 

În context, Ambasada Suediei la București, cunoscută deja pentru postările inspirate legate de diverse evenimente politice, a publicat pe Facebook înregistrarea video a secvenței în care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri din finala Cupei campionilor europeni din 1986, aducând astfel victoria echipei Steaua.

Ambasada a reacționat astfel față de discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk, de la Ateneul Român, în care acesta îi îndemna pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a făcut marele sportiv în finala cupei.

Într-un discurs susținut integral în limba română și aplaudat la scenă deschisă, la ceremonia de la Ateneul Român de joi seara, prilejuită de preluarea președinției române a consiliului UE, Tusk i-a îndemnat pe români să apere valorile europene, libertatea, integritatea și statului de drept, la fel ca Duckadam, adăugând că, deși credea că este imposibil, acesta a reușit să aducă victoria echipei de fotbal.

”România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk”.

Ambasada Suediei a câștigat simpatia internauților din România după ce a avut mai multe postări pline de umor față de afirmațiile liderului PSD Liviu Dragnea care avansa anul trecut scenariul conform cărui patru indivizi străini ar fi dorit asasinarea lui, menționează scrie HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău