Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea în alegerile din Ucraina, dar îi promite lui Zelenski „o opoziție puternică”

  • 21 Aprilie 2019 22:59
Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea în alegerile din Ucraina, dar îi promite lui Zelenski „o opoziție puternică”

Președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că îi promite "o opoziție puternică" adversarului său în alegerile prezidențiale, Volodimir Zelenski, cel care, potrivit exit-poll-urilor, a câștigat scrutinul de duminică, obținând peste 70% din voturi.

Poroșenko a subliniat, printre altele, că echipa sa va face tot posibilul pentru a menține sprijinul internațional pentru Ucraina.

"Vom depune eforturi pentru prelungirea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei ca unic mecanism de combatere (a agresiunii ruse, n.red), vom apăra descentralizarea, educația incluzivă, reforma medicinii rurale, achizițiile publice și eficiența energetică. Noul președinte se va confrunta cu o opoziție puternică. Dar Ucraina va avea doar de câștigat de pe urma acestei situații", a afirmat Poroșenko, citat de rbc.ua

Totodată, liderul de la Kiev și-a manifestat disponibilitatea de a transfera întreaga rețea de contacte internaționale noului președinte al Ucrainei.

"Alegerile au fost corecte, transparente, în deplină conformitate cu standardele europene. Am păstrat democrația și dreptul ucrainenilor de a-și alege conducerea. Acesta este un semnalment al unei țări democratice europene", a adăugat Poroșenko.

Într-o declarație anterioară, Poroșenko și-a recunoscut înfrângerea în alegerile de duminică și a sugerat că îl va suna pe adversarul său, Volodimir Zelenski, pentru a-l felicita pentru victoria obținută la scrutinul prezidențial.

Amintim că actorul de comedie Volodimir Zelenski a obținut 72,7% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurate, duminică, în Ucraina - potrivit unui exit-poll realizat de Fundația Inițiative Democratice, Institutul Internațional de Sociologie din Kiev și Centrul Razumkov.

Celălalt candidat, președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a fost votat de 27,3% din alegătorii chestionați la ieșirea de la urne. În primul tur de scrutin, din 31 martie, Zelenski a obținut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar Petro Poroșenko - 15,95% (3.14.523 de voturi).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău