Poroșenko: Rachetele antitanc americane achiziționate de Ucraina pot opri agresorul rus

  • 02 Martie 2018 17:39
Poroșenko: Rachetele antitanc americane achiziționate de Ucraina pot opri agresorul rus

Vânzarea de rachete antitanc Ucrainei, tranzacție aprobată joi de SUA, constituie „un argument disuasiv împotriva agresiunii ruse" în estul țării, a salutat vineri președintele ucrainean Petro Poroșenko decizia Washingtonului, informează AFP.

„În mâinile soldaților ucraineni, aceste arme vor constitui un argument disuasiv împotriva agresiunii ruse în Donbas", regiune pradă de patru ani de zile unui conflict între armata ucraineană și separatiștii proruși, a notat președintele ucrainean pe Facebook.

„Îi mulțumesc președintelui Trump și întregii sale echipe pentru susținerea acordată Ucrainei și acestei decizii istorice. Doar prin solidaritate și unitate poate fi oprit agresorul rus și apărată lumea liberă de aceste ambiții maniacale", a adăugat liderul ucrainean.

Potrivit agenției federale americane pentru contracte militare, Defense Security Cooperation Agency (DSCA), guvernul ucrainean vrea să achiziționeze 210 de rachete Javelin și 37 de lansatoare de rachete, la un preț total de 47 de milioane de dolari.

„Sistemul Javelin va ajuta Ucraina să-și construiască pe termen lung capacități de apărare, pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială", justifică DSCA într-un comunicat.

Ucraina se confruntă din primăvara lui 2014 cu un conflict sângeros în estul teritoriului său. Kievul și Occidentul acuză Rusia că îi ajută financiar și militar pe separatiștii proruși, ceea ce Moscova dezminte. Până acum, Washingtonul a avut grijă să nu toarne gaz pe foc, refuzând să furnizeze arme letale Kievului.

Conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți de la declanșarea lui. Acordurile de pace semnate la Minsk în februarie 2015 au dus la o cvasifinalizare a luptelor, însă valuri de violență continuă să izbucnească regulat de-a lungul liniei de demarcație.

„Nu există nimic (în acordurile de pace de la Minsk) care să indice faptul că livrările de arme pot ajuta în vreun fel la reglementarea situației", a reacționat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. 

Sursa: Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău