Poroșenko: "Legea privind reintegrarea Donbasului va ajuta Ucraina să-și recupereze teritoriile ocupate"
-
18 Ianuarie 2018 15:24
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a comentat noua lege privind reintegrarea Donbasului, adoptată, joi, de Parlamentul de la Kiev, susținând că aceasta va ajuta Ucraina să-și recupereze teritoriile ocupate prin canale politice și diplomatice.
"Vom continua să deschidem căi pentru reintegrarea pământurilor ucrainene ocupate prin mijloace politice și diplomatice. Acesta este semnalul cheie al legii pe care am propus-o și a fost adoptată de Parlament" - a scris Poroșenko pe Facebook.
De asemenea, președintele a adăugat că "acesta este un semnal atât pentru Donbas, cât și pentru Crimeea că sunt parte integrantă a Ucrainei". Amintim că Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, un proiect de lege propus de președintele Petro Poroșenko privind "particularitățile politicii de stat referitoare la asigurarea suveranității Ucrainei asupra teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk".
Potrivit acestei legi, teritoriile din regiunile Donețk și Luhansk aflate sub ocupație temporară "sunt recunoscute drept părți ale Ucrainei în care formațiuni armate ale Federației Ruse și administrația de ocupație rusească au stabilit și exercită un control general". Documentul mai prevede că granițele raioanelor, orașelor, localităților și satelor din aceste teritorii sunt stabilite de către președintele Ucrainei, la propunerea Ministerului Apărării de la Kiev, pe baza propunerilor făcute de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
"Acțiunile administrației de ocupație sunt ilegale, iar documentele emise de ocupanți nu implică nicio consecință juridică, fiind exceptate doar actele care confirmă nașterea sau decesul persoanelor aflate pe teritoriile ocupate temporar" - se mai arată în noua lege ucraineană. Același document confirmă "dreptul suveran al Ucrainei de a restabili și de a-și păstra integritatea teritorială în cadrul frontierei de stat recunoscute la nivel internațional, inclusiv pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea și al orașului Sevastopol".
"Temeiul juridic pentru respingerea și descurajarea agresiunii armate a Federației Ruse și restabilirea integrității teritoriale ucrainene este constituția Ucrainei, legislația ucraineană și articolul 51 din Carta Națiunilor Unite" - se mai arată în document. Conform legii, pentru exercitarea controlului asupra operațiunii de respingere a agresiunii armate ruse, Kievul urmează să înființeze un comandament operativ special al Forțelor Armate ale Ucraina.
Sursa: Rador