Poroşenko îi cere lui Zelenski să înlăture zvonurile privind capitularea în faţa Rusiei

  • 23 Mai 2019 09:11
Poroşenko îi cere lui Zelenski să înlăture zvonurile privind capitularea în faţa Rusiei

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a făcut apel la echipa noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să înlăture rapid zvonurile privind capitularea în faţa Rusiei, după ce noul lider de la Kiev a anunţat că intenţionează să iniţieze un referendum, în cadrul căruia cetăţenii să spună ce fel de acorduri de pace ar trebui să încheie Ucraina cu Federaţia Rusă, scrie Rador.

"Am fost neplăcut surprins de poziția complet ciudată referitoare la faptul că ar trebui să rezolvăm problema așa-numitelor 'acorduri de pace' cu Rusia printr-un referendum. Există temeri în țară că aceasta ar putea fi o capitulare, nu un acord de pace. Prin urmare, aşa recomanda echipei noului președinte să înlăture urgent aceste zvonuri" - a afirmat Poroșenko.

Potrivit fostului lider ucrainean, declarațiile despre un eventual referendum al șefului Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andri Bogdan, "au fost fie nereuşite, fie reprezintă un pas deliberat, care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei". Totodată, Petro Poroşenko şi-a exprimat convingerea că noua administraţie ucraineană trebuie să mențină pozițiile pe care s-a dezvoltat ţara în ultimii cinci ani. "Ucraina este mai presus de toate.

Rusia este un stat agresor, iar sancțiunile împotriva Moscovei, dacă aceasta nu îşi retrage trupele de ocupație de pe teritoriul nostru, trebui să continue. Solidaritatea mondială faţă de Ucraina trebui să fie puternică, aşa cum a fost în timpul administraţiei Poroșenko" - a adăugat fostul preşedinte al Ucrainei. Poroşenko a făcut aceste declaraţii după ce Andri Bogdan, şeful noii administrației prezidențiale de la Kiev, a declarat, imediat după numirea în funcţie, că problema încheierii unor acorduri de pace cu Federația Rusă ar trebui examinată nu doar de către politicieni, ci de întregul popor ucrainean.

Astfel, potrivit lui Andri Bogdan, noul preşedinte al Ucrainei intenționează să inițieze un referendum cu privire la procesul de negociere dintre Ucraina și Rusia. "În ceea ce priveşte încheierea unui acord de pace cu Rusia, noi luăm în calcul ca această problemă să fie supusă referendumului, pentru ca nu doar deputații și președintele să voteze cu privire la acest subiect. Decizia trebuie să fie luată de tot poporul Ucrainei" - a explicat şeful noii administraţii prezidenţiale ucrainene.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
1,05 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:3,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
1 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău