Poroșenko a făcut apel la toate bisericile ortodoxe să recunoască autocefalia noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei

  • 08 Ianuarie 2019 12:15
Poroșenko a făcut apel la toate bisericile ortodoxe să recunoască autocefalia noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a făcut apel la toate bisericile ortodoxe independente să recunoască noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei.

„Facem apel la toate bisericile ortodoxe din lume să recunoască Biserica Ortodoxă a Ucrainei ca biserică soră”, a declarat președintele ucrainean, într-un discurs susținut după liturghia de Crăciun pe stil vechi, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, unde a fost expus Tomosul (decret) prin care Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Potrivit lui Poroșenko, „vechea noastră biserică, a cărei istorie datează din timpul cneazului Vladimir, a fost, în cele din urmă, eliberată din robia Moscovei și a intrat în familia celor 15 biserici ortodoxe independente”.

„Am rupt ultimele legături cu Rusia, cu fanteziile sale despre Ucraina ca teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Așa ceva nu mai există și nici nu va mai exista”, a subliniat Poroșenko, citat de Rador.

Amintim că Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și-a pus semnătura, sâmbătă, pe documentul care asigură independența Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, o despărțire istorică a Kievului de Patriarhia Moscovei. Patriarhul Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezența președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, și a liderului noii biserici independente, mitropolitul Epifanie

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău