Populațiile mai multor specii scad într-un ritm vertiginos și sunt sub pericol de dispariție, anunță Fondul Mondial de Sănătate

  • 31 Octombrie 2018 12:08
Populațiile mai multor specii scad într-un ritm vertiginos și sunt sub pericol de dispariție, anunță Fondul Mondial de Sănătate

Mamifere, păsări, pești, sub presiunea omului, Pământul și-a văzut populațiile sălbatice de vertebrate scăzând cu 60% între 1970 și 2014, anunță Fondul Mondial de Sănătate (WWF) într-un bilanț tot mai alarmant la fiecare ediție, transmite RADOR.

Declinul faunei vizează întregul glob, cu regiuni deosebit de afectate, cum ar fi Tropicele, potrivit celui de-al 12-lea raport "Planeta vie", publicat marți împreună cu Societatea Zoologică din Londra și bazat pe monitorizarea a 16.700 de populații (4.000 de specii). Zona Caraibelor/America de Sud are un bilanț "înfricoșător": -89% în 44 de ani.

America de Nord și Groenlanda stau ceva mai bine cu fauna: -23%. Zona vastă a Europei, a Africii de Nord și a Orientului Mijlociu: -31%. Marele rechin alb este cel mai mare pește din lume, la vârful lanțului alimentar marin. El se găsește în toate mările temperate și în special pe coastele din California, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Populația sa a scăzut cu aproape 80% în doar cincisprezece ani. Tigrul de Bengal triăiește în pădurile, preeriile și mlaștinile din India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Bhutan și sudul Chinei. În prezent, nu mai există decât 3.000 - 4.500 de exemplare. Tigrul alb ar fi dispărut în sălbăticie, în timp ce tigrul Java a dispărut definitiv în anii '80. Acești tigri sunt vânați pentru blană și unele organe - celebre pentru virtuțile lor vindecătoare. Defrișarea este, de asemenea, o cauză a dispariției lor, precum și aceea a prăzii lor.

Elefantul asiatic, mai mic decât vărul său african, se deplasează în pădurile și câmpiile ierboase din China, India, Sri Lanka, Birmania, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Laos, Cambodgia, Nepal, Bangladesh și Vietnam. Au mai rămas doar 50.000 de exemplare, iar mai mult de jumătate au fost exterminați într-un secol. Defrișarea, braconajul (în special pentru fildeș) și capturarea pentru grădinile zoologice sunt principalele cauze ale acestui declin. În plus, elefanții asiatici sunt adesea domesticiți.

Ursul panda gigant poate fi întâlnit în pădurile umede și reci ale munților din Tibet și din sud-vestul Chinei, la peste 2.000 m deasupra nivelului mării. Aproximativ 1.750 de panda au supraviețuit. Acest urs este vânat pentru blana sa, însă este evidențiată și despădurirea și exploatarea masivă a bambusului, principala sursă a hranei sale. Panda se reproduce greu în captivitate, ceea ce face dificilă reintroducerea sa în mediul natural.

Cockatoo este o pasăre tropicală care trăiește în Filipine, Australia, Noua Zeelandă, precum și pe Insula Sulawesi din Indonezia. Populașia sa în sălbăticie nu ar depăși 1.000 de indivizi. În schimb, în captivitate există aproximativ zece mii. Ele au devenit adevărate animale de companie. Din păcate, această domesticire diminuează numărul lor în sălbăticie, fără a mai vorbi despre defrișarea habitatului lor natural.

Gecko cu coada-frunză este cel mai original specimen al familiei gecko. Ca și cameleonii, el își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit, de oboseală și de temperatura corpului. Trăiește în Madagascar și pe insulele Oceanului Indian. Deși este dificil să se cunoască numărul de exemplare, se estimează că, anual, comerțul lor ajunge la 2.000 de capturi. El este căutat ca animal domestic, deși această specie nu poate supraviețui decât într-un mediu foarte umed, lucru care face mai dificilă captivitatea lui.

Gorila este cea mai mare dintre primate. Ea trăiește în pădurea tropicală umedă care acoperă Munții Virunga, la granița dintre Uganda și Rwanda, pe pantele munților împăduriți din estul Zairului. Au rămas doar 110.000 de gorile, dintre care doar 700 sunt gorile de munte. Defrișarea și braconajul sunt principalele cauze ale dispariției sale, inclusiv în rezervațiile protejate. Consecințele războaielor din Rwanda au fost, de asemenea, foarte grave pentru această specie.

Napoleonul gigant este unul dintre cei mai mari pești de recif. El poate trăi treizeci de ani. Se întâlnește în masivele de corali din Pacific și din Oceanul Indian. Se estimează că populația sa a scăzut cu aproape 90%, iar în apele indoneziene au rămas doar 320.000 de pești, adică 3-4 pești pe kilometru pătrat. Rară și scumpă, această marfă este foarte căutată în restaurantele asiatice. Două treimi din țestoase sunt acum amenințate, dar țestoasa cu nas de porc se află în cel mai mare pericol. Ea trăiește în mlaștini și râuri din China, Papua-Noua Guinee, Australia de Nord și Indonezia. În fiecare an, sunt colectate între 1,5 milioane și 2 milioane de ouă ale acestei țestoase. De asemenea, broaștele țestoase adulte sunt consumate de populația locală. Deși este foarte populară ca un animal de companie, ea se reproduce greu în captivitate.

Delfinul Irrawaddy trăiește de-a lungul coastei și îi place să ajungă în fluvii în căutare de hrană. El se găsește în sud-estul Asiei, în delta fluviului Gange, în Golful Thailandei, în nordul Australiei ?i în Noua Guinee. În 2004, erau mai mult de o mie de exemplare. Adesea, acești delfini ajung accidental în plase de pescuit, dar ei sunt și prinși pentru a fi duși în grădini zoologice sau delfinarii. Comerțul lor a fost recent interzis. Prima explicație o constituie pierderea habitatelor, cu agricultură intensivă, minerit, urbanizare ... care împing spre despădurire, epuizare sau artificializare a solului.

În fiecare an, "ziua depășirii" avansează, ziua în care lumea a consumat toate resursele pe care planeta le poate reînnoi într-un an. În 2018, a fost 1 august. Și totu?i "viitorul speciilor nu pare să rețină suficient atenția liderilor", avertizează WWF pentru care este necesar să "se ridice nivelul de alertă", să se provoace o mișcare vastă, așa cum s-a întâmplat în cazul climei. "Fie ca toată lumea să înțeleagă că status quo-ul nu este o opțiune". O luptă cu atât mai plăcută, cu cât eforturile pot fi răsplătite rapid, așa cum au arătat-o întoarcerea tigrului în Nepal, a tonului roșu în Atlantic sau a somonului în Loara... 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău