Populația Republicii Moldova în continuă scădere
-
03 Iulie 2013 13:26
Populația Republicii Moldova este în continuă scădere și îmbătrânește, iar acest fapt duce la dezechilibre în sistemul de pensii, susțin specialiștii în demografie.
Totodată, întemeierea familiilor și conceperea copiilor sunt percepute de populație ca acțiuni cu risc sporit, din cauza instabilității economice. Experții recomandă reforme radicale în domeniu, precum egalarea vârstei de pensionare pentru bărbați femei, dar și susținerea financiară a familiilor tinere.
Datele statistice demonstrează că în Republica Moldova se nasc tot mai puțini copii. Femeile amână nașterile pentru vârste mai înaintate și aduc pe lume în medie 1-2 copii, fapt ce nu asigură continuitatea generațiilor. Familiile tinere dau naștere la de două ori mai puțini copii decât părinții lor, susține demograful Olga Găgăuz, cercetător al Academiei de Științe.
Tinerii, la rândul lor, spun că au nevoie de mai multă susținere din partea statului, pentru a se hotărî să dea naștere mai multor copii.
Natalitatea scăzută are ca efect îmbătrânirea populației, fapt ce comportă riscuri asupra sistemului pensionare, susține demograful Valeriu Sainsus. În opinia cercetătorului, statul trebuie să adopte trepatat politici prin care să egaleze vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și să excludă categoriile privilegiate de pensionari.
Parlamentul a adoptat în urmă cu un an o lege care va elimina treptat privilegiile de pensionare timpurie pentru funcționarii publici, demnitari, judecători și procurori, majorând vârsta de pensionare a acestora cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge la vârsta de pensionare obișnuită. De asemenea, a fost majorat stagiul de cotizare a militarilor și polițiștilor de la 20 la 25 de ani.