Ponderea strugurilor de masă moldovenești pe piața rusă s-a redus până la 9%, în 2018

  • 19 Ianuarie 2019 16:38
Ponderea strugurilor de masă moldovenești pe piața rusă s-a redus până la 9%, în 2018

În 2018, Republica Moldova a exportat în Rusia aproximativ 35 mii tone de struguri de masă, cu 27% mai puțin decât în anul precedent, potrivit EastFruit, citat de INFOTAG.

Veniturile obținute din export s-au redus într-o proporție similară, precizează sursa citată.

Ponderea strugurilor de masă din Republica Moldova pe piața rusă s-a redus de la 11% la 9%.

În același timp, piața rusă rămâne pentru Republica Moldova cea mai importantă pentru exportul strugurilor de masă, în pofida creșterii exporturilor în țările UE.

Unul dintre principalele motive pentru scăderea ofertei de struguri moldovenești a fost creșterea concurenței pe piața rusă de către furnizorii din Uzbekistan și India. Uzbekistanul a devansat Republica Moldova în clasamentul furnizorilor de struguri de masă, plasând-o pe locul patru. Exporturile de struguri de masă din Uzbekistan în Rusia au crescut cu 29%, iar din India, care a devenit al doilea furnizor după Turcia, cu 15%.

Uzbekistanul furnizează produse în categoria prețurilor scăzute, la fel ca și Republica Moldova, care deține recordul în rândul celor mai mari exportatori mondiali de struguri la un preț scăzut de export.

Anul trecut, viticultorii moldoveni au strâns o recoltă record de struguri de masă, circa 130 mii tone. O bună parte din roadă este depozitată în frigidere și așteaptă să fie vândută la un preț mai bun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău