Ponderea dolarului în rezervele mondiale a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

  • 31 Decembrie 2018 15:32
Ponderea dolarului în rezervele mondiale a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Ponderea dolarului american în rezervele valutare înregistrate la Fondul Monetar Internațional a coborât în trimestrul al treilea la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în timp ce ponderea monedei euro în aceleași rezerve a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, arată datele publicate vineri de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmit AGERPRES și MOLDPRES, citând Reuters.

De asemenea, partea yuanului în aceste rezerve a scăzut pentru prima dată în trimestrul al treilea de la debutul publicării acestor cifre în trimestrul patru 2016. În schimb, rezervele deținute în yeni japonezi au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Aceste rezerve, deținute de băncile centrale și utilizate în principal pentru apărarea monedelor lor, au atins un total de 10.710 miliarde dolari în trimestrul al treilea, comparativ cu 10.510 miliarde dolari în trimestrul precedent. Rezervele deținute în dolari au ajuns la 6.630 miliarde dolari, adică 61,94% din rezervele alocate, în trimestrul al treilea de la 6.560 miliarde dolari, sau 62,4% din total, în trimestrul al doilea. Este vorba de cel mai mic nivel înregistrat după trimestrul patru 2013, arată datele FMI.

Pe poziția a doua se situează moneda euro cu o parte de 20,48% din rezervele valutare în trimestrul al treilea, în creștere de la 20,25% în trimestrul precedent, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după trimestrul patru 2014. Ponderea yenului japonez a urcat la 4,98% în trimestrul al treilea, de la 4,86% în trimestrul precedent, în timp ce ponderea yuanului chinez a scăzut la 1,80% în trimestrul al treilea, de la 1,84% în trimestrul precedent.

Datele FMI arată că băncile centrale continuă să își diversifice rezervele dincolo de dolar, care rămâne totuși valuta dominantă în rezervele mondiale. Moneda americană s-a apreciat cu 0,5% în raport cu un coș de valute în al treilea trimestru, în condițiile în care evoluțiile favorabile de pe piața muncii din SUA și așteptările referitoare la noi majorări de dobândă din partea Rezervei Federale, au fost contracarate de tensiunile comerciale dintre SUA și China. În timp ce ponderea dolarului și a yuanului în rezervele valutare mondiale s-a contractat, ponderea euro și a yenului japonez a crescut în pofida creșterii economice modeste din aceste regiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău