FOTO | Pompierii, poliția și ambulanța pot fi solicitate la un singur număr, 112
-
29 Martie 2018 13:55
În Republica Moldova, începând de astăzi, 29 martie, funcționează numărul unic european pentru apeluri de urgențe, 112. Astfel serviciile de intervenție în caz de urgențe – pompierii, poliția și ambulanța – pot fi solicitate la un singur număr. Republica Moldova devine astfel a 37-a țară europeană care utilizează serviciul național unic pentru apeluri de urgență. Numărul 112 va putea fi apelat non-stop și gratuit din toate localitățile, de la orice telefon fix sau mobil.
Potrivit autorităților de la Chișinău, acest nou serviciu va asigura majorarea vitezei de reacționare la apelurile de urgență, prin implicarea simultană a mai multor servicii specializate. Mai exact, se va reduce timpul de chestionare al apelului preluat, până la 40 de secunde, a subliniat premierul Pavel Filip.
„Timpul mediu de chestionare a unei persoane care apelează la serviciile 901, 902, 903 este de două minute, dar datorită faptului că acest sistem modern este conectat la toate registrele de stat, ne permite să identificăm imediat numele persoanei, domiciliul. Folosind sistemul de geo-locație, ne permite să aflăm unde se află persoana în acel moment și acest timp de chestionare va fi redus de trei ori până la 40 de secunde”.
Pavel Filip a amintit în acest context și a adus un omagiu echipajului SMURD din România, decedat în 2016 într-un accident în timpul unei intervenții în sudul Republicii Moldova.
Pentru promovarea numărului unic 112 va fi desfășurată o campanie de informare a populației, a declarat directorul Serviciului unic pentru apeluri de urgență, Liviu Oboroc.
„Am inițiat o campanie de promovare care urmează să fie derulată exact di ziua de astăzi. Ne propunem să ajungem în spitale, în școli, oriunde este posibil, astfel ca numărul unic de urgențe 112 să fie cunoscut de toată lumea”.
Toate datele colectate de la cei care apelează 112 vor fi transmise în mod automat echipelor de intervenție, adică pompierilor, poliției sau ambulanței. Softul utilizat este unul foarte modern, Republica Moldova fiind a doua țară care îl utilizează, după Suedia, au mai spus autoritățile. Acesta va permite localizarea mai rapidă precum și posibilitatea de comunicare în timp real între salvatori, în cazurile mai complexe.
După activarea numărului unic european pentru apelurile de urgență 112, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie. Numărul 904 de intervenție în accidente cu scurgeri de gaze ar urma să fie inclus mai târziu în cadrul serviciului unic, au mai promis autoritățile.