Pompierii din Australia se luptă cu incendiile de vegetație și se pregătesc pentru condiții "catastrofale"

  • 10 Noiembrie 2019 14:18
Pompierii din Australia se luptă cu incendiile de vegetație și se pregătesc pentru condiții

Pompierii australieni, care se luptau cu flăcările duminică pentru a menține sub control incendiile de vegetație extinse în urma cărora trei persoane și-au pierdut viața, au fost avertizați că sunt prognozate condiții "catastrofale", propice incendiilor, inclusiv în jurul celui mai mare oraș din țară, Sydney, potrivit Reuters, prelut de Agerpres.

Autoritățile au actualizat previziunile pentru ziua de marți referitoare la regiunea metropolitană a orașului Sydney la pericol catastrofal de incendii, fiind pentru prima dată când orașul se confruntă cu o astfel de avertizare de la introducerea noilor clasificări referitoare la incendii în 2009.

"Temperaturi ridicate, vânturi puternice și umiditate scăzută sunt prognozate, condițiile devenind periculoase", a precizat într-o declarație brigada de pompieri din statul New South Wales.

Condițiile care ar urma să se înregistreze marți în regiunea Hunter, la nord de Sydney, au fost de asemenea estimate ca fiind catastrofale, cel mai mare nivel de pericol pentru incendiile de vegetație, în timp ce pentru alte regiuni ale statului, au fost prognozate condiții severe sau extreme.

"Dacă izbucnește un incendiu în perioada condițiilor catastrofale, sunt în pericol vieți și locuințe", se mai precizează în declarație.

Australia se confruntă cu unul dintre cele mai severe sezoane ale incendiilor de vegetație, care a debutat înainte chiar de începerea verii în emisfera sudică, multe regiuni din țară fiind afectate de secetă severă.

Trei persoane și-au pierdut viața începând de vineri în New South Wales, unde un număr record de incendii clasificate la nivel de urgență au fost declarate, iar cel puțin 150 de locuințe au fost distruse.

Cinci persoane erau date dispărute de autorități sâmbătă după-amiaza, dar, potrivit relatărilor de duminică ale presei locale, persoanele respective au fost localizate.

Până duminică la prânz, circa jumătate dintre cele peste 70 de incendii din New South Wales nu se aflau încă sub controlul pompierilor, două dintre acestea fiind de la nivel de urgență.

Potrivit responsabililor din domeniul educației, peste 40 de școli din New South Wales vor fi închise luni din cauza incendiilor.

În statul Queensland, situat în nord, peste 50 de incendii ardeau duminică, două dintre acestea însoțite de avertizări de urgență.

Mii de rezidenți din Queensland au fost evacuați, iar autoritățile au avertizat asupra pericolului sever de incendii prognozat pentru miercuri.

"Practic, nu sunt precipitații, nu sunt precipitații semnificative cel puțin până la finalul anului și posibil după Anul Nou", a declarat comandantul în funcție al Serviciilor pentru incendii și intervenții de urgență din Queensland. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău