Pompeo spune că SUA vor ''dezescaladarea'' după moartea lui Soleimani

  • 04 Ianuarie 2020 10:44
Pompeo spune că SUA vor ''dezescaladarea'' după moartea lui Soleimani

Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat asigurări vineri că Statele Unite vor "dezescaladarea" după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Șeful diplomației americane a afirmat de asemenea la CNN că generalul Soleimani pregătea în regiune o "acțiune de anvergură" care amenința "viața a sute de americani".

"Știam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informații", a insistat el.

Pompeo și-a petrecut ziua de vineri sunându-i pe liderii lumii, reamintind, de fiecare dată, "angajamentul" SUA față de "dezescaladare".

Secretarul de stat american a discutat în special cu omologii săi francez, chinez, rus, britanic și german, precum și cu președinții afgan Ashraf Ghani și irakian Barham Saleh.

El i-a mulțumit de asemenea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru sprijinul "de neclintit și pentru recunoașterea amenințărilor agresive și permanente reprezentate de forța irakiană Al-Qods" a Gardienilor Revoluției.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat totodată că a desemnat Assaib Ahl al-Haq, sau 'Liga Virtuoșilor', drept organizație teroristă. Este vorba de una dintre cele mai importante facțiuni ale Hashd al-Shaabi (Forțele de mobilizare populară), care regrupează paramilitari pro-Iran sub tutela statului irakian.

Activele sale, precum și cele aparținând a doi lideri ai săi, au fost prin urmare "blocate", iar americanii au interdicție să facă tranzacții cu această grupare și cu reprezentanții săi.

Gruparea este "în mare parte finanțată și antrenată" de Forța Al-Qods a Gardienilor Revoluției, aceștia din urmă fiind la rândul lor desemnați de către Washington drept organizație teroristă din aprilie 2019, a precizat Departamentul de Stat.

În noaptea de joi spre vineri, Mike Pompeo a publicat pe Twitter un video despre care a susținut că arată irakieni "dansând în stradă" pentru a celebra moartea lui Qassem Soleimani.

Generalul iranian a fost ucis vineri pe un drum de acces la aeroportul internațional din Bagdad. Pentagonul a anunțat că președintele american Donald Trump a dat personal ordinul ca Soleimani să fie ucis. Iranul a promis imediat că va "răzbuna" moartea acestuia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău