Pompeo îi dă noi asigurări lui Netanyahu că SUA vor garanta avantajul militar al Israelului în regiune

  • 24 August 2020 15:22
Pompeo îi dă noi asigurări lui Netanyahu că SUA vor garanta avantajul militar al Israelului în regiune

SUA se vor asigura că Israelul păstrează un avantaj militar în Orientul Mijlociu, în condițiile oricărui viitor acord între Washington și Emiratele Arabe Unite privind armele, a declarat luni, la Ierusalim, secretarul de stat american Mike Pompeo, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Statele Unite fac obiectul unei cerințe juridice cu privire la avantajul militar calitativ. Vom continua să onorăm acest lucru'', a declarat Pompeo după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Șeful guvernului israelian a spus că a primit asigurări pe acest subiect din partea secretarului de stat american, care a sosit luni dimineață în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu și Africa, în cursul cărui va aborda normalizarea relațiilor între Israel și țări arabe.

Turneul mai include Sudanul, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Bahrein.

La 13 august, EAU și Israel au anunțat încheierea unui acord de normalizare a relațiilor dintre ele.

Mike Pompeo a spus că Washingtonul a furnizat sprijin militar Emiratelor Arabe Unite timp de peste 20 de ani, măsuri pe care el le-a descris drept necesare pentru a contracara amenințările din partea Iranului, inamic regional și al Israelului.

''Suntem profund angajați să facem acest lucru și îl vom face într-o manieră care păstrează promisiunea noastră față de Israel și sunt încrezător că obiectivul va fi atins'', a adăugat demnitarul american.

În ceea ce îi privește, palestinienii au avertizat administrația Trump cu privire la orice încercare de a-i neglija în demersurile diplomatice americane în Orientul Mijlociu.

''Recrutarea de arabi ce recunosc Israelul și deschiderea de ambasade nu fac din Israel un câștigător. Puneți întreaga regiune într-o situație 'lose-lose' pentru că trasați drumul pentru un conflict permanent în regiune'', a declarat negociatorul palestinian Saeb Erekat într-un interviu pentru Reuters. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău