Pompeo, așteptat în Belarus pentru vizita americană la cel mai înalt nivel în peste un deceniu

  • 01 Februarie 2020 10:15
Pompeo, așteptat în Belarus pentru vizita americană la cel mai înalt nivel în peste un deceniu

Șeful diplomației americane Mike Pompeo efectuează sâmbătă o vizită în Belarus, unde se va întâlni cu președintele Aleksandr Lukașenko, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Secretarul de stat Mike Pompeo va fi oficialul american cu rangul cel mai înalt care va vizita fosta republică sovietică cu un regim autoritar de când relațiile dintre cele două părți au ajuns la un nivel critic în urmă cu peste un deceniu.

"Secretarul se va întâlni cu președintele Lukașenko și ministrul de externe Makei pentru a sublinia angajamentul american pentru un Belarus suveran, independent, stabil și prosper și a afirma dorința noastră de a normaliza relațiile noastre bilaterale", a menționat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Turneul lui Pompeo include mai multe foste republici sovietice din estul Europei și Asia centrală, în contextul în care SUA încearcă să-și dezvolte relațiile într-o regiune dominată în mod tradițional de rivala Rusia.

Lukașenko, care se află la putere de un sfert de secol, a acuzat săptămâna trecută Rusia vecină, aliatul său cel mai apropiat, că îi încarcă factura pentru petrol și gaze naturale. În contextul disputei, Belarusul încearcă să-și asigure resurse energetice din alte părți.

SUA și Belarus au acționat în sensul restabilirii relațiilor diplomatice în ultimele luni, fostul consilier pentru securitate națională John Bolton întâlnindu-se cu Lukașenko în august pentru a discuta despre neproliferarea armelor nucleare.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat puternic în urmă cu peste un deceniu, când SUA au impus sancțiuni împotriva lui Lukașenko după alegerile prezidențiale din Belarus din 2006, în baza unor alegații că ar fi fost implicat în "abuzuri împotriva drepturilor omului legate de represiunea politică".

Instituirea sancțiunilor a determinat Belarusul să-și retragă ambasadorul din SUA și să insiste ca ambasadorul american să părăsească țara.

În 2008, guvernul belarus "a forțat unilateral ambasada americană să-și retragă ambasadorul și să-și reducă personalul de la 35 la cinci diplomați", a menționat ambasada într-un comunicat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău