Polul magnetic al Pământului își schimbă poziția mai rapid decât a fost estimat, susțin cercetătorii

  • 11 Ianuarie 2019 19:25
Polul magnetic al Pământului își schimbă poziția mai rapid decât a fost estimat, susțin cercetătorii

Oamenii de știință din Statele Unite intenționează să publice pe 15 ianuarie noul Model al Polului Magnetic, motivul principal fiind fluctuațiile din ce în ce mai accentuate în câmpul magnetic al Pământului.

Deși polul mord magnetic, spre deosebire de polul nord geografic, este în mișcare continuă, câmpul magnetic se modifică cu o viteză din ce în ce mai mare față de cea estimată de cercetători, relevă un raport publicat în această săptămână în revista științifică "Nature". Modelul Polului Magnetic este actualizat la fiecare cinci ani, ultima actualizare având loc în 2015. Cu toate acestea, în 2016 a avut loc o accelerare temporară a unei porțiuni a câmpului magnetic care trece pe sub America de Sud și prin estul Oceanului Pacific.

În 2018, cercetătorii de la Administrația națională oceanică și atmosferică din SUA și de la Institutul de Geofizică din Marea Britanie au realizat că este nevoie de actualizarea modelului, pentru că "a devenit atât de inexact încât este posibil să depășească limita acceptabilă pentru erorile de navigație", după cum scrie "Nature". Din cauza suspendării parțiale a activității guvernului SUA, cercetătorii nu au putut să publice modelul magnetic actualizat, amânând publicarea pentru 30 ianuarie. Să sperăm că guvernul SUA își va relua activitatea până atunci, subliniază Deutsche Welle. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău