Poluarea fonică provocată de unele automobile sau motociclete creează disconfort cetățenilor din Republica Moldova

  • 13 Ianuarie 2023 13:00
Poluarea fonică provocată de unele automobile sau motociclete creează disconfort cetățenilor din Republica Moldova

Poluarea fonică provocată de unele automobile sau motociclete creează disconfort cetățenilor din Republica Moldova. Aceasta a devenit în ultimul timp o problemă atât pentru oameni, cât și pentru toate orașele mari. Poluarea fonică afectează anual în jur de 20 de milioane de persoane la nivel European, transmite Radio Chișinău.

Oamenii spun că trebuie să fie luate măsuri chiar la nivel legislativ, pentru că poluarea fonică îi afectează:

„Poluarea fonică cred că este o problemă în orașul Chișinău. Dacă ziua sunetul nu pare atât de deranjant pentru că noi suntem la muncă, motoarele sună infernal noaptea și deranjează chiar dacă stăm în casă. Eu cred că trebuie să fie luate unele măsuri despre sunetul în Republica Moldova” .    
„Cu siguranță mă afectează circulația autoturismelor și motocicletelor cu motoare foarte zgomotoase pentru că sunt tânără mămică și îmi vine greu să-mi adorm copilul mai ales când zgomotele sunt stridente. Cred că ar trebui să se intervină la nivel legislativ dacă ar fi posibil”,
spun cetățenii.

Republica Moldova dispune de mijloace contemporane și sofisticate, produse în Japonia și Germania, care permit măsurarea nivelului acustic al zgomotului, a declarat pentru Radio Chișinău medicul specialist Constantin Iularji de la Agenția Națională pentru Sănătatea Publică:

„Pentru depășirea nivelurilor de zgomot emis de unitățile de comerț interior se sancționează cu o amendă de la 30 la 2.040 de unități contravenționale. Pentru tulburarea liniștii în timpul nopții se sancționează de o amendă de la 9 până la 90 de unități contravenționale. Pentru ameliorarea situației fonice este necesară implementarea unor măsuri de protecție, cum ar fi: reparația calitativă a drumurilor, amplasarea clădirilor la o distanță suficientă de partea carosabilă a străzilor, organizarea deplasării fără staționări a transportului. Cele expuse se atribuie în primul rând către organele publice locale”, a declarat Constantin Iularji.

Problema poluării fonice este întâlnită din ce în ce mai des prin creșterea patologilor atât la nivel auditiv și de dezvoltare a copiilor, cât și în general la patologiile cronice ca migrena sau insomniile. Chiar dacă nu ne dăm seama aceste probleme sunt din cauza poluării fonice, afirmă medicul ORL, Dorin Romanat:

„Poluarea fonică afectează anual în jur de 20 de milioane de persoane la nivel European și din punct de vedere a statisticii Organizației Mondiale a Sănătății noi avem pe an până la 40 de mii de cazuri de chimie cerebrală depistat din cauza sunetului puternic și 20 de mii de copii care rămân subdezvoltare din cauza zgomotului din oraș. Astfel, vedem o afectare a atenției copiilor, apar patologiile sau migrenele, se afectează urechea internă și nervul auditiv din cauza sunetului puternic”, spune Dorin Romanat.

În contrast cu multe alte probleme de mediu, poluarea sonoră în Rep. Moldova continuă să crească din cauza dezvoltării industriale și sociale. Vom preciza că Directiva europeană privind zgomotul ambiental, aprobată în 2022 de Consiliul și Parlamentul European, prevede mai multe formule care să calculeze cum afectează poluarea fonică sănătatea cetățenilor. Printre indicatori se numără perioada de zi sau de noapte, tipul și durata de emisie a zgomotului, frecvența, zona, combinațiile de sunete, dar și alți factori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău