Poluarea cu plastic este tot mai acută în R. Moldova / Studiu

  • 06 Martie 2023 12:16
Poluarea cu plastic este tot mai acută în R. Moldova / Studiu

Republica Moldova importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial. În ultimii zece ani, cantitatea de materiale plastice folosite în Republica Moldova a înregistrat o creștere constantă de circa patru la sută anual. Pentru a aborda consecințele nocive ale poluării cu plastic, e nevoie de a crește responsabilitatea producătorilor și aplicarea principiilor economiei circulare. Sunt concluzii ale unui studiu național privind deșeurile din plastic, transmite IPN.

90% din deșeurile de plastic sunt depozitate în amestec cu gunoiul menajer. Printre deșeurile din plastic care ajung cel mai des la groapa comună de gunoi sunt filtrele pentru țigări produse din acetat de celuloză, PET-urile pentru băuturi, capacele din plastic pentru PET-uri, ambalajele alimentare, pungile alimentare din plastic, veselă de unică folosință.

În ultimii trei ani, se atestă o creștere a cantității de pungi biodegradabile importate în Republica Moldova, datorită noilor modificări legislative în vigoare. Totuși, potrivit autorilor studiului, trecerea la ambalaje biodegradabile nu vine cu beneficii pentru mediul înconjurător dacă nu sunt luate măsuri de colectare și reciclare corespunzătoare. Articolele din plastic „biodegradabile”, inclusiv pungile și recipientele de plastic de unică folosință, se descompun complet numai dacă sunt expuse la temperaturi ridicate prelungite de peste 50°C.

În Republica Moldova sunt autorizați 28 de operatori care au printre tipurile de activități desfășurate inclusiv gestionarea deșeurilor din plastic. Cantitatea de deșeuri din plastic colectată anual de operatorii analizați variază de la 8 tone la 2400 tone.

Studiul recomandă elaborarea unui plan național de acțiuni pentru reducerea poluării cu deșeuri de plastic și implementarea principiilor economiei circulare. Autorii sugerează reducerea și eliminarea treptată a produselor de unică folosință din plastic. Autoritățile sunt încurajate să promoveze conceptul de reutilizare, să implementeze sistemul de depozit pentru ambalajele din plastic.

Cercetarea a fost elaborată de Asociația Obștească „Verde e Moldova”, în parteneriat cu Centrul de instruire și consultanță „E-Circular”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău