POLUAREA aerului este unul dintre factorii de RISC MAJOR pentru accidentul vascular cerebral

  • 27 Iunie 2016 10:18
POLUAREA aerului este unul dintre factorii de RISC MAJOR pentru accidentul vascular cerebral

Deși poluarea aerului este considerată de multă vreme un factor de risc pentru sănătate, cercetătorii din Noua Zeelandă sunt primii care confirmă gravitatea situației la nivel global.

Studiul condus de cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Auckland au arătat că poluarea este unul dintre factorii de risc major pentru accidentul vascular cerebral, scrie CSID.

Parte a unei analize fără precedent, poluarea aerului ocupă a șaptea poziție când vine vorba de impactul negativ pe care îl are asupra speranței de viață și stării generale de sănătate.

„Nu ne așteptam ca efectul să fie de această maginitudine, să crească atât de mult în ultimii doi ani. Studiul nostru este primul care demonstrează efectul negativ al poluării aerului în privința riscului de a face atac cerebral vascular, la nivel global”, a explicat Valery Feigin, director al Institului Național pentru Neuroștiințe din cadrul Universității Auckland.

Poluarea aerului afectează plămânii, inima și creierul și este o amenințare cu un impact global, arată studiul publicat în jurnalul medical Lancet Neurology.

Anual, aproximativ 15 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral în fiecare an, la nivel global. Aproape 6 milioane de persoane mor, iar 5 milioane rămân cu dizabilități permanente, cum ar fi pierderea vederii și capacității de vorbi, paralizie și o stare accentuată de confuzie. Echipa de cercetători a folosit date din Global Burden of Disease Study pentru a realiza o meta-analiză a factorilor de risc pentru atacul cerebral vascular. Aceștia au monitorizat și analizat 17 factori din 188 de țări în perioada 1990 – 2003.

10 factori de risc importanți, valabili la nivel global:

Hipertensiunea arterială;
Consumul redus de fructe;
Indice de Masă Corporală (IMC) ridicat;
Consum excesiv de sare;
Fumat;
Consum redus de legume;
Poluarea atmosferică;
Calitatea aerului din locuință;
Consum redus de cereale integrale;
Nivel ridicat al glicemiei;

Studiul arată că peste o treime dintre dizabilitățile asociate cu accidentul vascular cerebral este legată de poluare. Fenomenul este mult mai accentuat în țările în curs de dezvoltare decât în cele dezvoltate, 33,7% comparativ cu 10,2%. Deoarece una dintre sursele principale de poluare sunt emisiile autovehiculelor, evitarea drumurilor aglomerate și orelor de vârf în trafic poate fi de ajutor în reducerea expunerii la poluare.

"Poluarea atmosferică este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate. Poluarea aerului ambiant, din cauza concentrațiilor crescute de particule mici și particule fine, reprezintă principalul risc pentru sănătate. Acest tip de poluare  provoacă peste 3 milioane de decese premature, în fiecare an, la nivel global. Poluarea atmosferică din mediul urban continuă într-un ritm alarmant, cu efecte devastatoare asupra sănătății omului", a declarat doctorul Maria Neira, director al departamentului pentru sănătate publică din cadrul OMS.

Specialiștii OMS susțin că pe măsură ce se îmbunătățește calitatea aerului, scade frecvența bolilor respiratorii și cardiovasculare conexe.

Sursa: www.csid.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău