Poluarea aerului a provocat 400.000 de decese premature în Europa, în 2016

  • 16 Octombrie 2019 12:07
Poluarea aerului a provocat 400.000 de decese premature în Europa, în 2016

Calitatea slabă a aerului a provocat aproximativ 400.000 de decese premature în Europa în 2016, cel mai recent an din care sunt disponibile date, și aproape fiecare oraș european locuit este expus la niveluri de poluare care le depășesc pe cele considerate sănătoase, conform unui raport emis miercuri, citat de Reuters.

„Poluarea aerului este în prezent cel mai important risc de mediu la adresa sănătății umane”, se arată într-un raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) a Uniunii Europene (UE).

Autorul raportului, Alberto González Ortiz, expert AEM în calitatea aerului, a atras atenția că în timp ce nivelul de particule periculoase din orașele europene este în scădere, această diminuare nu este suficient de rapidă. ''Nu am atins încă standardele UE și, desigur, suntem departe de a atinge standardele OMS (Organizația Mondială a Sănătății - n.r.)'', a subliniat Ortiz.

Legislația UE cere statelor membre să monitorizeze nivelul, în special în zonele urbane, a unei varietăți de poluanți, printre aceștia numărându-se ozonul și particulele fine, și să acționeze în cazul în care sunt atinse anumite limite.

Poluarea cu particule fine în zonele urbane a devenit ținta unor restricții mai aspre după ce Curtea Europeană de Justiție a decis în iunie că orașele trebuie să ia măsuri dacă nivelul de poluare a aerului depășește limita admisă într-un singur punct de măsurare, mai degrabă decât pe baza unei medii stabilite la nivelul unei regiuni.

În luna iulie, Comisia Europeană, a solicitat Curții Europene de Justiție să ia măsuri împotriva Spaniei și Bulgariei în privința calității slabe a aerului avertizând că aceste țări nu își protejează cetățenii în fața poluării.

Limitele UE sunt stabilite pe poluant, iar în 2017, 16 din cele 28 de state membre au raportat cel puțin un caz în care nivelurile de dioxid de azot, un gaz otrăvitor rezultat în urma funcționării motoarelor mașinilor, depășeau concentrația medie anuală legală prevăzută de UE. Pe această listă se află Franța, Belgia, Olanda, Spania, Germania și Marea Britanie.

Unele stații din Londra, de exemplu, au raportat niveluri de peste 50 micrograme de dioxid de azot pe metru cub față de concentrația medie anuală legală a UE de 40 de micrograme, notează Reuters.

Diminuarea numărului mașinilor este un factor important în reducerea poluării aerului în orașe, în special a dioxidului de azot, a spus Ortiz. ''Atunci când luptăm împotriva poluării, luptăm și împotriva schimbărilor climatice precum și a zgomotului și promovăm un comportament mai sănătos. E o situație în care toată lumea are de câștigat'', a adăugat el.

Un raport publicat anul trecut de Curtea de Conturi Europeană arată că poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an în UE și pentru costuri suplimentare cu sănătatea în valoare de miliarde de euro, tramsmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău