Poluarea a provocat zeci de mii de decese în 2020 în cele mai mari orașe ale lumii, deși s-au aflat în lockdown

  • 19 Februarie 2021 08:50
Poluarea a provocat zeci de mii de decese în 2020 în cele mai mari orașe ale lumii, deși s-au aflat în lockdown

Poluarea atmosferică a provocat zeci de mii de decese anul trecut în cele mai populate cinci orașe ale lumii, în pofida măsurilor de lockdown impuse în contextul pandemiei de coronavirus, susțin cercetătorii de mediu, cerând guvernelor să renunțe la combustibilii fosili și să investească într-o redresare ecologică.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, grupul de mediu Greenpeace Southeast Asia și compania de tehnologie a calității aerului IQAir au măsurat nivelurile de poluare din 28 de orașe - alese în funcție de datele disponibile și de răspândirea geografică.

În cele mai populate cinci orașe , New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai și Tokyo, poluarea aerului a provocat aproximativ 160.000 de decese și pierderi economice în valoare totală de circa 85 de miliarde de dolari.

"Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuși", a declarat Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace din cadrul Universității Exeter din Marea Britanie.

OMS: 9 din 10 oameni respiră aer poluat

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global și ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Datele OMS arată că nouă din zece persoane respiră aer poluat, ceea ce provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli de inimă - și care are aceleași efecte ca fumatul, afirmă experți în sănătate, mai scrie sursa citată. 

Problema afectează mai multe orașe din Asia decât în oricare altă parte a lumii. Cauzele principale ale poluării atmosferice sunt emisiile de CO2 ale autoturismelor, centralele pe bază de cărbune, construcțiile, artificiile, curățarea pădurilor și incendierea culturilor, arderea lemnelor de foc și a deșeurilor.

New Delhi a înregistrat cel mai mare număr de decese dintre cele cinci metropole, cu aproximativ 54.000 de decese - sau o persoană din 500 - din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie, cunoscute sub numele de PM2.5, care pot cauza boli pulmonare și cardiace, arată studiul.

La rândul său, capitala Japoniei, Tokyo, a înregistrat 40.000 de decese și pierderi economice de 43 de miliarde de dolari din cauza poluării atmosferice, se mai arată în studiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău