Polonia vrea să evite finanțarea construcției de centrale nucleare prin datorii
-
04 Decembrie 2018 18:37
Polonia este reticentă la ideea de a finanța construcția de centrale nucleare prin datorii și speră să continue discuțiile cu SUA cu privire la acest proiect, a declarat marți Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică, transmite Reuters.
În prezent, peste 80% din energia electrică din Polonia este produsă pe bază de cărbune. Ministerul Energiei de la Varșovia speră că prima centrală nucleară poloneză va începe să funcționeze în anul 2033, așa cum arată strategia energetică pe termen lung publicată în luna noiembrie, document care are însă nevoie de aprobarea Guvernului.
'Pot să vă spun un singur lucru: modelul de finanțare ar trebui să aibă la bază capitalul, și nu datoriile', a spus Piotr Naimski, adăugând că ar dori ca structura de finanțare să fie pusă la punct în cursul anului următor.
Planurile Ministerului Energiei de la Varșovia de a avea capacități de producție a energiei nucleare în valoare de 6-9 gigawați în 2043 i-au luat prin surprindere pe analiști și au fost publicate la scurt timp după ce secretarul american al Energiei, Rick Perry, a vizitat Polonia. Varșovia și Washingtonul au semnat o declarație pentru creșterea cooperării în domeniul securității energetice, care include și energia nucleară.
'Acest dialog va fi continuat și acest aspect va fi abordat', a subliniat Piotr Naimski.
Acesta a apreciat că Polonia are nevoie de centrale nucleare pentru a putea respecta țintele UE de reducere a emisiilor de carbon.
'Producția de cărbune dur va rămâne, mai mult sau mai puțin, la nivelul actual. Aceasta înseamnă că, pe fondul creșterii consumului de electricitate, ponderea energiei electrice produsă pe bază de cărbune în mixul energetic va scădea. Pentru a putea păstra cărbunele, avem nevoie de surse de producție a energiei electrice cu emisii zero pentru a putea respecta standardele impuse de UE în domeniul mediului', a arătat Naimski.
Inițial, ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, a afirmat că Polonia vrea să-și finanțeze singură proiectele în domeniul energiei nucleare, însă secretarul de stat Piotr Naimski a atras atenția că ar putea fi nevoie și de capital străin pentru că investițiile în energia nucleară sunt costisitoare.
Potrivit unor declarații făcute de ministrul Krzysztof Tchorzewski în luna martie, programul polonez în domeniul energiei nucleare ar putea costa 70-75 miliarde zloți (aproximativ 20 de miliarde dolari).
Sursa: AGERPRES