Polonia vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

  • 02 Septembrie 19:55
Polonia vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele rusești care îi amenință teritoriul în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Declarațiile șefului diplomației poloneze, publicate luni în Financial Times (FT), survin la o săptămână după ce un „aparat de zbor” - probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed - a pătruns pe teritoriul Poloniei, țară membră NATO și aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive rusești din Ucraina vecină.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puțin alte două cazuri de rachete rusești care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varșovia.

Azi, 2 septembrie, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forțele aeriene poloneze și-au ridicat din nou avioanele de la sol.

A fi membru NATO nu înlocuiește responsabilitatea fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian - este datoria noastră constituțională”, a declarat Sikorski pentru FT.

Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spațiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva crește”, a mai spus el.

În opinia șefului diplomației poloneze, Kievul este în favoarea unor astfel de operațiuni.

Ucrainenii ne-au spus: sunteți bineveniți”, a mai spus el pentru FT.

Radoslaw Sikorski a discutat în martie acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă, potrivit unui important oficial al organizației, acesta din urmă „i-a reamintit că NATO și-a sporit considerabil vigilența și și-a întărit pozițiile pe flancul estic al Alianța, în special în Polonia”.

NATO se teme că o astfel de măsură ar putea conduce la o mai mare implicare a Alianței în războiul ruso-ucrainean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău