Polonia va sacrifica circa 200.000 de mistreți pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

  • 09 Ianuarie 2019 15:20
Polonia va sacrifica circa 200.000 de mistreți pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane

Polonia a decis miercuri sacrificarea a circa 200.000 de porci mistreți pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, măsură neagreată însă de unele organizații ecologiste, transmite agenția EFE.

Ministerul polonez al Agriculturii și Mediului a amintit că mistreții transmit virusul pestei porcine africane și adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implică un risc semnificativ de propagare a virusului. 

Însă decizia guvernului de la Varșovia a provocat proteste din partea grupurilor ecologiste și a experților în biologie, care susțin că ar fi puține cazurile în care pesta porcină africană este transmisă de mistreți și că principala cauză de propagare a acestei virus ar fi reprezentată de condițiile sanitare precare din fermele de porci. 

Partidul Verde a convocat și o manifestație în fața parlamentului polonez pentru a protesta împotriva acestei măsuri ce permite vânătorilor locali să împuște mistreți.

Guvernul de la Varșovia a luat în calcul anul trecut posibilitatea de a ridica un gard la granița cu Ucraina și Belarus pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul polonez a mistreților purtători ai virusului, măsură ce nu a fost însă pusă în practică.

De la apariția pestei porcine africane în Polonia, în anul 2014, au fost identificate peste o sută de focare de infecție în ferme situate mai ales în provinciile Podlasia, Lublin și Masovia, în estul țării, fiind descoperiți și aproximativ 500 de mistreți infectați.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău