Polonia va muta activele fondurilor private de pensii în conturi individuale

  • 15 Aprilie 2019 18:56
Polonia va muta activele fondurilor private de pensii în conturi individuale

Guvernul polonez intenționează să transfere toate activele gestionate de fondurile private de pensii, cunoscut în Polonia sub denumirea de OFE, a declarat luni premierul polonez, Mateusz Morawiecki, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Planul prezentat luni de premierul polonez pleacă de la ipoteza că toate activele gestionate de fondurile private de pensii, în valoare de 162,3 miliarde zloți (43 miliarde dolari), vor fi transferate către 15,8 milioane de conturi individuale de pensii. Ulterior pensionarii vor beneficia de plăți atât de la conturile individuale de pensii cât și de la fondul de stat.

Sursele citate de Bloomberg susțin că transferul activelor de la vechiul sistem de pensii private ar putea să aibă loc la începutul lui 2020. În plus, sursele susțin că în cursul acestui transfer, un nou fond de securitate socială, controlat de stat, va beneficia de un comision unic de 15% cu ocazia procesului de transfer.

Decizia actualelor autorităților de la Varșovia vine înainte de lansarea, undeva la mijlocul acestui an, a unui nou sistem de pensii private furnizate de angajator, care copiază sistemul 401(k) din SUA. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău