Polonia va introduce stare de urgență la granița cu Belarus în contextul afluxului de migranți

  • 31 August 2021 13:50
Polonia va introduce stare de urgență la granița cu Belarus în contextul afluxului de migranți

Guvernul din Polonia i-a cerut președintelui să declare stare de urgență în unele părți din două regiuni de la granița cu Belarus, a anunțat marți premierul Mateusz Morawiecki, în contextul înmulțirii semnificative a trecerilor ilegale de frontieră, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Starea de urgență va avea o durată de 30 de zile, a spus prim-ministrul. Ea va oferi autorităților puteri mai mari de a monitoriza și controla deplasările populației.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, este vorba de regiunile Podlaskie și Lubelskie.

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei în încercarea de limita afluxul de migranți din țări precum Irak și Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranți au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, de faptul că duce un "război hibrid" prin folosirea migranților pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varșoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Țimanuskaia, o atletă belarusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autoritățile poloneze au fost criticate de organizații de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranți și pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflați la graniță.Varșovia susține că ei sunt în responsabilitatea autorităților belaruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău