Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

  • 12 Mai 17:05
Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că vor începe lucrările pentru întărirea întregii frontiere de est a țării sale, în contextul unui “război hibrid” tot mai intens purtat de țara sa cu migrația ilegală din Belarus, transmite Reuters.

El nu a dat detalii despre acțiuni sau finanțarea alocată, însă a afirmat că pentru securitatea Poloniei “nu există limite”.

“Frontiera polono-belarusă este un loc unic din cauza presiunii imigrației ilegale. Practic avem de-a face cu un război hibrid care avansează”, a spus Tusk în cursul unei vizite la graniță, unde s-a întâlnit cu grăniceri și alți militari. “Vreau să nu existe nicio îndoială – o țară cu intenții tot mai agresive împotriva Poloniei, cum este Belarus, este coorganizatoare acestei practici la frontiera poloneză”, a insistat el, potrivit Agerpres.

Guvernul anterior de la Varșovia a acuzat în 2021 Minskul că organizează fluxul de migranți pentru a face presiuni asupra Uniunii Europene în legătură cu sancțiunile impuse Belarusului, care însă a negat acuzațiile.

Ulterior, tentativele de trecere a frontierei au continuat, cu fluctuații în funcție de condițiile meteorologice. Grănicerii polonezi raportează în prezent circa 300 de încercări de intrare ilegală în țară în fiecare zi.

Relațiile polono-belaruse s-au înrăutățit după ce Rusia a invadat Ucraina, Minskul fiind un aliat al Moscovei. Înainte de mandatul lui Tusk, fusese deja construit la frontieră un gard de 180 de km lungime, înalt de 5,5 metri și prevăzut cu un sistem de camere video și senzori, pentru oprirea migrației ilegale.

Prim-ministrul a afirmat că fortificațiile vor fi construite de-a lungul “întregii frontiere estice”, ceea ce ar putea însemna că va fi întărită și granița cu Ucraina. “Nu este doar frontiera internă a Poloniei, este și frontiera Uniunii Europene. De aceea, nu mă îndoiesc că Europa va trebui să (…) investească în securitate prin investiția în frontiera estică a Poloniei și în securitatea frontierei noastre”, a susținut el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău