Polonia va ajuta Ucraina cu gaz și armament, afirmă premierul Mateusz Morawiecki la Kiev

  • 01 Februarie 2022 15:25
Polonia va ajuta Ucraina cu gaz și armament, afirmă premierul Mateusz Morawiecki la Kiev

Polonia va ajuta Ucraina cu provizii de gaz și arme, în contextul în care statul vecin se confruntă cu amenințarea unei noi intervenții militare ruse, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki marți, la Kiev, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Denis Șmîgal, Morawiecki a spus că Polonia va ajuta Ucraina cu zeci de mii de gloanțe de artilerie, mortiere ușoare, sisteme portabile de apărare antiaeriană și drone de supraveghere.

"Partea noastră de Europă nu se confruntă cu cutremure sau erupții vulcanice. Însă ce mai contează, dacă trăind aproape de un vecin ca Rusia avem sentimentul că trăim la poalele unui vulcan", a spus Morawiecki.

El a cerut Germaniei să nu dea în funcțiune gazoductul Nord Stream 2, afirmând că prezintă riscuri de securitate grave. El a adăugat că rezistența față de Rusia nu este importantă doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă și NATO.

"Lansând acest gazoduct, Berlinul încarcă pistolul lui Putin, care poate fi apoi folosit pentru a șantaja întreaga Europă", a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Morawiecki a mai spus că miniștrii de externe "lucrează la un potențial format care ar putea întări cooperarea în diverse domenii între Polonia, Ucraina și Marea Britanie".

Premierul britanic Boris Johnson urmează să sosească și el la Kiev în cursul zilei de marți.

"Sper că în viitorul apropiat vom putea să lansăm oficial un format de cooperare regional Ucraina-Polonia-Regatul Unit, în contextul agresiunii ruse în desfășurare, și ar trebui să semnăm un document trilateral de cooperare pentru a întări securitatea regională", a declarat la rândul său premierul ucrainean Denis Șmîgal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău